Boete voor footballspelers die knielen tijdens volkslied

Volgens de NFL scheppen knielende spelers op het veld “het verkeerde beeld dat footballspelers onpatriottisch zijn”.

Spelers van het Indianapolis Colts-team knielen massaal in september 2017.
Spelers van het Indianapolis Colts-team knielen massaal in september 2017. Foto Brian Spurlock/USA TODAY

De teams van Amerikaanse footballspelers die weigeren te staan tijdens het volkslied, krijgen voortaan een boete. Als de spelers willen protesteren, moeten ze tijdens het lied in de kleedkamers blijven. Dat heeft de National Football League (NFL) woensdag bekendgemaakt. Volgens de organisatie scheppen knielende spelers op het veld “het verkeerde beeld dat NFL-spelers onpatriottisch zijn”. Daarom moeten alle spelers “laten zien dat ze de vlag en het volkslied respecteren”.

Volgens de NFL hebben alle footballteams unaniem ingestemd met de beleidswijziging. De bond voor NFL-spelers, de NFLPA, is niet van tevoren op de hoogte gesteld. Zij reageerden woensdag kritisch:

“NFL-spelers hebben hun patriottisme al lang laten zien door middel van sociale betrokkenheid, hun werk voor de gemeenschap, het leger, de politiemacht en ja, ook door te protesteren voor de zaken die ze aan het hart gaan.”

De NFL is een politieke speelbal geworden. De NFL lijkt te zwichten voor de druk van Trump.

Kaepernick en Trump zaaien verdeeldheid

Er wordt al bijna twee jaar gediscussieerd over spelers die weigeren te staan tijdens het volkslied voor de footballwedstrijden - een lang gekoesterde Amerikaanse traditie. De discussie begon in 2016 toen quarterback Colin Kaepernick knielde tijdens het lied, uit protest tegen racisme en excessief politiegeweld.

Vorig jaar laaide het debat op toen president Trump zei dat de “hoerenzonen die onze vlag niet respecteren” ontslagen moeten worden. Dit zorgde voor een massale steunactie aan Kaepernick. Tientallen spelers van verschillende teams knielden tijdens het volkslied, of kwamen het veld niet op.

Hoewel de NFL zich in eerste instantie achter de spelersprotesten leek te scharen, krabbelde de organisatie terug nadat Trump opriep tot een boycot van NFL-wedstrijden. De kijkcijfers liepen hard terug en peilingen lieten zien dat footballfans inderdaad vaker negatief dan positief over de protesten denken, waardoor de NFL ervoor koos zijn standpunt aan te passen.