Australië

Bisschop schuldig bevonden aan verhullen van seksueel misbruik van kinderen door priesters

Een rechtbank in Australië heeft aartsbisschop Philip Wilson van Adelaide schuldig bevonden aan het verzwijgen van kindermisbruik, gepleegd door een priester in de jaren zeventig. Met de veroordeling is de 67-jarige Wilson de hoogste katholieke geestelijke ooit die is veroordeeld voor een dergelijk vergrijp. De aartsbisschop kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen. De rechter maakt naar verwachting in juni de strafmaat bekend.

De aartsbisschop kreeg in 1976 van een toen vijftienjarige jongen te horen dat hij misbruikt werd door een priester. Met deze aanklacht heeft Wilson niets gedaan. De bewuste priester werd in 2004 veroordeeld voor kindermisbruik en overleed twee jaar later in de gevangenis. Na de uitspraak van de rechter huilden en juichten aanwezigen in de rechtszaal. Aartsbisschop Wilson schreef in een verklaring dat hij „overduidelijk teleurgesteld” is. In Australië staat momenteel ook kardinaal George Pell terecht voor meerdere beschuldigingen van seksueel misbruik, en het verhullen van misbruik door anderen. (NRC)