Alarm over Russisch zwart geld in Londen

Russisch zwart geld dat in Londen wordt geïnvesteerd en witgewassen, vormt een gevaar voor de Britse nationale veiligheid. Dat concludeert de Britse parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken in een maandag verschenen rapport. Het Verenigd Koninkrijk moet harder optreden om te voorkomen dat getrouwen van president Poetin miljarden in de Britse hoofdstad kunnen verdoezelen.

Het rapport komt niet lang na de zenuwgasaanval op de Russische dubbelspion Sergej Skripal in de Britse stad Salisbury. Premier May houdt Rusland daarvoor verantwoordelijk. De diplomatieke rel die daarop volgde, heeft geen gevolgen gehad voor Russische investeringen in Londen, stelt de commissie. De commissie legt een direct verband met „het agressieve buitenlandbeleid en de binnenlandse agenda” van Moskou. „De omvang van de schade die dit ‘zwarte geld’ kan toebrengen aan Britse buitenlandse belangen, doet het voordeel van de Russische transacties in de stad teniet”, aldus commissie-voorzitter Tom Tugendhat. „Er is geen excuus voor het Verenigd Koninkrijk om een oogje dicht te knijpen terwijl president Poetins kleptocraten en mensenrechtenschenders het geld dat via Londen wordt witgewassen, gebruiken om vrienden te corrumperen, onze allianties te verzwakken en het geloof in onze instellingen aan te tasten.”

De commissie wil dat de sancties tegen Rusland worden aangescherpt. Ook moeten meer Poetin-getrouwen op de sanctielijst en moet het gemakkelijker worden witwaspraktijken aan te pakken.

Zondag meldden Britse media dat de oligarch Roman Abramovitsj, eigenaar van voetbalclub Chelsea, mogelijk niet langer welkom is in de Britse hoofdstad. Moskou reageerde woedend. „We zijn getuige van (een) ongekende russofobe hysterie”, aldus het Kremlin. (NRC)