Peter R de Vries: Holleeder loog over telefoontje

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries getuigde dinsdag over zijn banden met Willem Holleeder. Het ging onder meer over een telefoontje dat Holleeder in 2011 zou hebben gepleegd met hem.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ ANP

Peter R. de Vries heeft Willem Holleeder betrapt op een leugen toen hij ontkende dat hij met de misdaadverslaggever heeft gebeld vanuit de gevangenis in 2011. “Ik kon helemaal niet met hem bellen omdat ik toen in de extra beveiligde inrichting in Vugt zat”, aldus Willem Holleeder. “Peter pleegt hier gewoon meineed.”

De Vries reageerde stellig. Hij vertelde hoe hij in 2011 is benaderd door de toenmalige advocaat van Holleeder, Stijn Franken. Advocaat Franken vertelde indertijd aan De Vries dat hij en zijn cliënt werden bedreigd door Dino Soerel en zijn advocaten Benedicte Ficq en Nico Meijering. Zij hadden een briefje gestuurd aan Franken met de vraag of Holleeder in de zaak tegen Soerel een verklaring af wilde leggen. Zij ontkennen overigens dat er sprake is van bedreiging.

Holleeder was gesprek ‘vergeten’

Naar aanleiding van dat verzoek heeft De Vries met Holleeder gesproken op het kantoor van Franken. Gesprekken tussen een advocaat en cliënt mogen niet worden afgeluisterd. Dat gesprek heeft De Vries indertijd opgenomen, zo vertelde hij aan de rechtbank. Ook heeft De Vries een handgeschreven verklaring van Holleeder over deze kwestie.

Toen De Vries dat vertelde, herinnerde Holleeder zich het gesprek weer. “Ik heb toen met mijn advocaat gebeld en Peter was daarbij. Ik was dat vergeten”, aldus Holleeder. Dit is nou precies hoe Holleeder te werk gaat, reageerde De Vries.

“Eerst mij beschuldigen van meineed en als het bewijs op tafel komt in een keer zeggen dat hij het is vergeten.”

De Vries is eerder ondervraagd en toen bleek dat hij een hele map met stukken heeft met onder andere gespreksverslagen van gesprekken met Holleeder. De rechtbank wil net als de verdediging graag dat De Vries die stukken overhandigt. Maar De Vries wil dat niet op voorhand doen. “Je ziet wat er gebeurt. Eerst liegt Holleeder en pas als de stukken op tafel komen vertelt hij hoe het echt zit.”