Voetbal

Oranje onder 17 wint het EK na strafschoppen tegen Italië

Voor de derde keer in acht jaar heeft Oranje onder 17 jaar de Europese titel veroverd. De ploeg van bondscoach Kees van Wonderen versloeg Italië in de finale van de Europese eindronde in Engeland via strafschoppen, nadat de wedstrijd in 2-2 was geëindigd.

In Rotherham stopte doelman Joey Koorevaar (Feyenoord) zondag de eerste twee strafschoppen van de Italianen. Oranje schoot vier keer raak.

Nederland had in de kwartfinales en halve finales ook al met strafschoppen gewonnen, van respectievelijk Ierland en Engeland. Oranje veroverde in 2011 en 2012 de Europese titel met huidige internationals als Terence Kongolo, Nathan Aké, Tonny Vilhena en Memphis Depay in het elftal.

Op het EK in Engeland maakte Nederland onder 17 indruk met overwinningen in de groep op Duitsland (3-0), Spanje (2-0) en Servië (2-0). Daarna werd in de reguliere speeltijd dus niet meer gewonnen.

In de finale tegen Italië zette Ajax-speler Jurrien Timber Nederland kort na rust op voorsprong, met een van richting veranderd schot. Italië draaide de stand in amper drie minuten om, dankzij fraaie afstandsschoten van Samuele Ricci en Alessio Riccardi.

Invaller Brian Brobbey (Ajax) tikte in de slotfase de gelijkmaker binnen. (ANP)