Man Booker International Prize voor Tokarczuk

De Poolse schrijfster krijgt de award voor het boek Flights.

Foto Matt Crossick/AP

De Poolse schrijfster Olga Tokarczuk (56) heeft dinsdag de prestigieuze Man Booker International Prize gekregen. De auteur ontving de onderscheiding voor haar boek Flights.

In de roman verkent de Tokarczuk het reizen door de tijd, ruimte en het menselijke lichaam. In het boek komen twee verhaallijnen samen: een over een anatomist uit de zeventiende eeuw die zijn eigen geamputeerd been ontleedt en een tweede over de reis die het hart van Frédéric Chopin na dienst dood aflegt van Parijs naar Warschau. Tokarczuk schrijft vaker over anatomie. In haar veelgeprezen boek De Rustelozen uit 2011 ging ze op zoek naar een antwoord op de vraag hoe het is om een menselijk lichaam te hebben.

De jury heeft de prijs toegewezen aan de Poolse schrijfster omdat ze erin is geslaagd “de zekerheid van de dood te combineren met het eeuwig voortgaande leven”.

Tegenhanger

De prijs is de tegenhanger van de Man Booker Prize en kan uitgereikt worden aan schrijvers die in het Engels zijn vertaald. Tokarczuk ontvangt een check van 50.000 pond (57.000 euro). Dat bedrag moet ze delen met haar vertaler Jennifer Croft.
Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat de zeventiende-eeuwse anatomist uit het boek Flights zijn eigen geamputeerde arm ontleedt: dat is een eigen geamputeerd been.