Kabinet: medische innovatie moet sneller naar patiënt

zorg

Het kabinet gaat het makkelijker maken voor kleine ziekenhuizen, start-ups en MKB’ers om nieuwe medische hulpmiddelen in het basispakket te krijgen. Dit maakt minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) dinsdag bekend.

Het vorige kabinet probeerde hetzelfde, maar de regeling was zo ingewikkeld dat er nauwelijks gebruik van werd gemaakt. Van de 46 veelbelovende innovaties werden er 12 definitief tot het basispakket toegelaten.

Het is de bedoeling dat vernieuwende operatietechnieken, medische hulpmiddelen en apparatuur sneller bij de patiënt terechtkomen. Een voorbeeld is een techniek voor borstreconstructie met lichaamseigen vet, voor de 14.000 vrouwen die jaarlijks een borstamputatie ondergaan vanwege borstkanker.

Kleinere ziekenhuizen, start-ups of MKB’ers – die 95 procent van de medische vernieuwingen bedenken – slagen er nu vaak niet in om in het basispakket te komen vanwege de uitgebreide eisen voor wetenschappelijk onderzoek en het bijbehorende papierwerk. Minister Bruno Bruins vindt het systeem voor toelating van medische techniek tot het basispakket nu te „ingewikkeld, duur en tijdrovend”.

Met een nieuwe regeling hoopt hij meer veelbelovende zorg voor patiënten beschikbaar te krijgen. Het wordt voor bedrijven makkelijker om geld van VWS te krijgen om hun medische hulpmiddelen in de praktijk te onderzoeken. Zo mogen zij de effectiviteit bewijzen terwijl ze wetenschappelijke onderzoeken doen die worden betaald door het ministerie. Daarvoor is jaarlijks 105 miljoen euro beschikbaar. (NRC)

Vier obstakels pagina S10