‘Israël zet als eerste land F-35 (JSF) in tijdens gevechtsoperatie’

De aanschaf van de F-35, ook bekend onder de naam Joint Strike Fighter (JSF), zorgde in Nederland voor een jarenlang politiek hoofdpijndossier.

De F-35 in actie tijdens een luchtshow als onderdeel van de viering van de 70ste onafhankelijkheidsdag op 19 april 2018.
De F-35 in actie tijdens een luchtshow als onderdeel van de viering van de 70ste onafhankelijkheidsdag op 19 april 2018. Foto Ahmad Gharabli/AFP

Israël is het eerste land ter wereld dat het gevechtstoestel F-35 heeft ingezet tijdens een militaire operatie. Dat meldt het Israëlische leger dinsdag. Volgens generaal-majoor Amikam Norkin vliegt de F-35 “over het hele Midden-Oosten en heeft het op twee verschillende fronten aanvallen uitgevoerd”.

Tijdens een presentatie liet Norkin beelden zien van de straaljager die over de Libanese hoofstad Beiroet vloog, schrijft de Israëlische krant Ha’aretz . Het jachtvliegtuig werd volgens hem niet ingezet tijdens de aanvallen op Iraanse doelen in Syrië.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF “The Adir planes are already operational and flying in operational missions. We are the first in the world to use the F-35 in operational activity”

In de afgelopen weken heeft het Israëlische leger meerdere doelen van de Revolutionare Garde, een Iraanse elitekorps, aangevallen in de omgeving van de Syrische hoofdstad Damascus. Daarbij vielen minstens vijftien doden. De Iraniërs schoten in totaal 32 raketten af op Israël. Volgens het Israëlische leger werden vier raketten door het anti-raketsysteem onderschept en kwamen de andere buiten het Israelische grondgebied terecht.

Hoofdpijndossier Nederland

De F-35 wordt gebouwd door het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin. De aanschaf en ontwikkeling staat in Nederland bekend onder de naam Joint Strike Fighter (JSF) en zorgde voor een jarenlang politiek hoofdpijndossier. Na meer dan tien jaar discussiëren besloot het kabinet in 2013 om voor 4,5 miljard euro JSF’s te kopen. Tegen toen geldende koersen zou dat om 37 toestellen gaan.

Lees hier een analyse over de aanschaf van de gevechtstoestellen: De JSF heeft veel geld gekost. En wat levert het op?

Op dit moment heeft Nederland twee JSF’s in eigendom, de komende jaren worden de andere toestellen geleverd. In 2024 moeten alle F-16’s zijn vervangen door de F-35. Israël was in december 2016 het eerste land, buiten de Verenigde Staten, dat beschikte over de F-35. Van de in totaal vijftig aangeschafte straaljagers zijn er ondertussen negen geleverd.