Hoger beroep

Geen extra maatregelen nodig tegen uitstoot fijnstof

De Nederlandse staat doet genoeg om aan de Europese normen voor de uitstof van fijnstof te voldoen. Dat besliste het gerechtshof in Den Haag dinsdag in hoger beroep, na een kort geding dat was aangespannen door onder meer Milieudefensie. Begin september werd de eerste aanleg nog gewonnen door de milieuactivisten. Milieudefensie en Stichting Adem vonden dat de Nederlandse staat niet genoeg doet om de uitstoot van fijnstof aan banden te leggen. Volgens de twee organisaties moet er een veiligheidsmarge komen bij maatregelen als de aanleg van snelwegen en het verhogen van de maximumsnelheid. Ze startten een bodemprocedure, maar toen die te lang duurde, vroegen ze in september om een kort geding. In een tussenvonnis kreeg de staat eveneens gelijk van de rechter. (NRC)