Hawaii

Giftige vulkaan

Foto Mario Tama/AFP

De twee weken geleden uitgebarsten Kilauea op Hawaii, een van de meest actieve vulkanen ter wereld, levert nieuw gevaar op. De autoriteiten hadden gewaarschuwd voor giftige dampen wanneer de lavastromen de Stille Oceaan zouden bereiken. Dat is maandagnacht gebeurd (hier te zien op de foto) langs de zuidoostkust. Door een chemische reactie van de lava in zeewater ontstaat er een witte damp, in het Engels aangeduid als ‘laze’ ofwel lava haze, die giftige stoffen waaronder zoutzuur en kleine glasdeeltjes bevat. Dit kan tot huid- en oogirritaties en ademhalingsproblemen leiden. Eind april begon de lava uit het meer op de top van de Kilauea te stromen. Twee weken geleden moesten er duizenden mensen worden geëvacueerd uit de plaats Leilani Estates, in het oosten van Hawaii.