Geen onafhankelijk onderzoek naar misbruik Jehovah’s Getuigen

Minister Dekker (Rechtsbescherming) schrijft dat de kerk dat eerder deze maand aan hem heeft laten weten.

Foto Maarten Hartman

De organisatie van Jehovah’s Getuigen in Nederland stelt geen onafhankelijk onderzoek in naar seksueel kindermisbruik binnen de geloofsgemeenschap. Het bestuur van de kerk heeft dat eerder deze maand laten weten aan minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD), meldt de bewindsman dinsdag aan de Tweede Kamer.

Dekker schrijft dat Jehovah’s Getuigen een onafhankelijk onderzoek niet nodig vindt, omdat het de afgelopen jaren al “kinderbeschermingsmaatregelen” heeft getroffen. Ook zou “slechts een gering aantal personen” zich hebben gemeld met verhalen over misbruik. Een slachtofferorganisatie liet eerder deze maand weten dat ze honderden misbruikmeldingen heeft ontvangen.

Jehovah’s Getuigen bevestigt dinsdagavond in een reactie dat het inderdaad geen onderzoek begint. “Wij hebben niet de illusie dat seksueel kindermisbruik helemaal te voorkomen is, maar kunnen wel vaststellen dat het binnen ons kerkgenootschap om incidenten gaat”, aldus de organisatie. Een onderzoek zou daarom “ongegrond en buitenproportioneel” zijn.

‘Teleurstellend’

De minister vindt het besluit van Jehovah’s Getuigen “teleurstellend”. “Mijn ministerie heeft het bestuur meermaals gewezen op hun verantwoordelijkheid voor de bescherming van kinderen”, aldus Dekker. “Door het afwijzen van een onafhankelijk onderzoek gaat het bestuur van Jehova’s Getuigen ook voorbij aan het belang van erkenning voor slachtoffers, dat uit een dergelijk onderzoek kan volgen.”

Reclaimed Voices, een stichting met een meldpunt voor seksueel kindermisbruik bij Jehovah’s Getuigen, maakte eerder deze maand bekend dat er sinds de oprichting in december bijna driehonderd meldingen waren binnengekomen. Volgens de organisatie waren dat meldingen die de afgelopen veertig jaar bestrijken. Ze gaan over misbruik “in de breedste zin van het woord”, van “betasting tot verkrachting en incest”.

Toen Frances Peters het kerkgenootschap achter zich liet, moest ze haar leven opnieuw opbouwen. Lees ook: ‘Ik was heel onzeker, durfde mensen niet aan te kijken’

Drie maanden geleden onthulde RTL Nieuws al dat Jehovah’s Getuigen tientallen, mogelijk honderden gevallen van misbruik achterhoudt voor politie en justitie. De kerk handelt dergelijke meldingen af via een intern rechtssysteem. Justitie onderneemt alleen actie als er aangifte wordt gedaan, om slachtoffers niet tegen hun wil een proces in te slepen.

Dekker wijst slachtoffers dinsdag in zijn brief nog eens op de mogelijkheid om aangifte te doen. Dat “kan een vorm van erkenning bieden”, schrijft hij. Dekker keurt het ook af dat organisaties zedendelicten intern afhandelen. Daarom laat hij onderzoeken of hij het hen verplicht kan stellen om aangifte te doen.