In beeld

Een Walvis, twee leeuwen en een kievit: nieuwe fonteinen in de Friese elf steden

Tien van de elf fonteinen in even zoveel Friese Elfsteden zijn vrijdag 18 mei feestelijk geopend. Ze maken deel uit van het project 11fountains in het kader van de Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018. De elf fonteinen, die bij elkaar 5,6 miljoen euro hebben gekost, moeten kunstliefhebbers en toeristen naar Friesland trekken voor een culturele Elfstedentocht. Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (D66) zei bij de opening in Bolsward dat de fonteinen „nieuwe bakens in een veranderende leefomgeving” zijn. Ze verwacht dat de „elf gezichtsbepalende kunstwerken een uitstraling tot over de landsgrenzen” zullen krijgen. De fonteinen zijn door internationale topkunstenaars ontworpen. Sommige Friezen vonden het maar niks: waarom niet fonteinen van Friese kunstenaars? Maar veel van die kritiek lijkt verdampt nu de elf fonteinen, een project dat is bedacht door kunstcritica Anna Tilroe, water spuiten. Deze In Beeld toont de fonteinen, inclusief een artist impression van die in Dokkum, die nog niet klaar is.
Love, in de vorm van twee metershoge witte kinderkopjes in Leeuwarden omhuld door mist. Gemaakt door de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa.
Sake Elzinga
De Woeste Leeuwen van Cornelia Parker in Workum.
Sake Elzinga
De Vleermuis van Johan Creten in Bolsward: hoe meer de fontein aangeraakt wordt, hoe goudkleuriger hij wordt.
Sake Elzinga
De Vis voor Stavoren van Mark Dion: een verwijzing naar de vis die de ring van het Vrouwtje van Stavoren inslikte.
Sake Elzinga
Twee vogelbekjes op een levensboom: Flora en Fauna van Shen Yuan in Hindeloopen.
Sake Elzinga
'Kievit' van Lucy en Jorge Orta in Sloten. Water stroomt uit een stapel teilen, kratten en kruiken, met een man bovenop. Op zijn schouders staat weer een meisje dat een kievit vasthoudt.
Sake Elzinga
In Harlingen heeft de nieuwe fontein de vorm van een gestrande walvis aangenomen: De Walvis van Jennifer Allora & Guiller Calzadilla.
Sake Elzinga
De Fontein van Fortuna van Stephan Balkenhol in Sneek.
Sake Elzinga
'De Onsterfelijke Bloemen - Rikka', zo heet de fontein van Shinji Ohmaki in IJlst.
Sake Elzinga
Een goudkleurige fontein is Oortwolk, van Jean-Michel Othoniel in Franeker.
Sake Elzinga
De IJsfontein van Birth Leemeijer is nog niet klaar; met zonne-energie moet nog ijs gemaakt worden die de basis van de fontein is. Hoe zonniger, hoe eerder de IJsfontein klaar is.
Sake Elzinga