Edisons Jazz/World

Edisons voor Yuri Honing, Fay Claassen en New Cool Collective

Yuri Honing, Fay Claassen en de New Cool Collective winnen de Edisons Jazz/world. Ze worden 6 juli uitgereikt in Rotterdam.

Jazzsaxofonist Yuri Honing heeft de Edison Jazz Nationaal voor het album Goldbrun dat hij met zijn kwartet maakte gewonnnen. Jazzvocaliste Fay Claassen krijgt de prijs in de categorie Jazz Vocaal voor haar album Luck Child. Jazzformatie New Cool Collective met saxofonist Benjamin Herman krijgt de ‘World’- Edison voor het big band-album met de Senegalese saxofonist Thierno Koite.

De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont. De Edison uitreiking valt uiteen in drie muzikale genres. Edison Pop, Edison Klassiek en Edison Jazz/World. Laatsgenoemde prijzen worden 6 juli uitgereikt in LanterenVenster in Rotterdam.

Andere internationale winnaars van de Edison Jazz/World zijn dit jaar zangeres Cécile McLorin Salvant, de Christian McBride Big Band en de bassist/zanger Thundercat.

Het album The Winner uit 1964 van altist/klarinettist Herman Schoonderwalt is als historische opname bekroond. Eerder werd bekend dat Carel Kraayenhof en de Braziliaanse jazzpianiste Eliane Elias worden geëerd met een oeuvreprijs.