Criminaliteit

Ruim honderd arrestaties bij politieactie tegen bendes

Tijdens een driedaagse landelijke politieactie tegen bendes zijn vorige week ruim honderd criminelen opgepakt. De zogeheten ‘triviumactie’ moet ‘mobiel banditisme’ aanpakken, ofwel rondtrekkende criminelen zoals winkeldieven, drugshandelaren, inbrekers en identiteitsfraudeurs, aldus de politie maandag.

Sinds 2014 houdt de Nederlandse politie elk half jaar dergelijke acties, naar Brits voorbeeld. De bendes, veelal afkomstig uit Oost-Europa, zijn moeilijk aan te pakken omdat ze rondtrekken en de leden vaak van identiteit wisselen. Bij de twee acties vorig jaar werden zestig aanhoudingen verricht. Het is niet zo dat de bendes slechts twee keer per jaar worden aangepakt, zegt de politiewoordvoerder, „maar elk half jaar zijn de acties gecoördineerd door het hele land. Dan maken we ook extra capaciteit vrij.” Bij de acties waren dagelijks zo’n 120 agenten betrokken. Alle regionale eenheden doen mee, en er is hulp van Duitse en Belgische collega’s.

Sommige bendes worden opgespoord tijdens verkeerscontroles. Nummerplaten van hun auto’s worden vergeleken met verdachte kentekens. Ook worden bestuurders van willekeurige voertuigen gecontroleerd. De verkeerscontroles en doorzoekingen hebben de politie ook veel ‘bijvangst’ opgeleverd. Zo werden duizenden euro’s aan openstaande boetes geïnd. (NRC)