Brieven

Brieven NRC Handelsblad 22/5/2018

Privacy

Werktelefoons

In het artikel Er waren Chinezen op de site aan het schieten (17/5) werd het voorbeeld genoemd van ziekenhuismedewerkers die hun computer onbeheerd achterlaten. Schrijnend, maar gelukkig wel zichtbaar: het gebeurt immers op de werkvloer, wat maakt dat verandering is af te dwingen. Gevaarlijker zijn alle ‘dagje-thuis-werkenden’ die hun computer aan laten staan terwijl ze de was buiten ophangen, huisgenoten nog binnen. Dossiers, werkplannen en aantekeningen in een tas onder de kapstok. En wat dacht je van de werktelefoon? Dat de pincode niet 0000 moet zijn hebben de meesten wel begrepen – maar dat hij ook geheim moet blijven, óók als je wilt vragen of je partner/kind/kennis even kijkt terwijl jij achter het stuur zit, lijkt niet vanzelfsprekend. Bewustwording is dus nodig. Anders rest ons enkel wekelijks iedere werktelefoon te controleren op verdachte applicaties: Nijntje en Penny zijn een overtuigend signaal dat de telefoon niet alleen gebruikt wordt door de werknemer. En het installeren van applicaties die toegang tot je opslag, contacten, berichten en netwerk eisen getuigt van een ernstig gebrek aan basaal inzicht.

Wageningen

Ga weer boeren helpen

In het artikel Aantal insecten in Nederlandse natuurgebieden gehalveerd (15/5) laat een hoogleraar van de Wageningen Universiteit zich kritisch uit over een onderzoek naar de sterke afname van insecten in Nederland. Recent stak de bestuursvoorzitter van diezelfde universiteit de loftrompet over het efficiënte landbouwsysteem in Nederland. Het is tijd dat Wageningen zich eens wat kritischer opstelt, in de eerste plaats naar zichzelf. Dat betekent verantwoordelijkheid nemen voor de desastreuze gevolgen van de intensieve landbouw in Nederland. Als boerenzoon en bewoner van het buitengebied ervaar ik de achteruitgang dagelijks. Dat betekent ook afstand nemen van de agro-industriële sector die alleen oog heeft voor meer productie tegen minder kosten. Ga weer boeren helpen om met ruimte voor natuur en leefbaarheid voldoende te produceren, in plaats van kritisch onderzoek te bagatelliseren of vast te houden aan steeds meer productie.

Muziekwedstrijd

Waarom geen aandacht?

Onbegrijpelijk dat NRC niets heeft geschreven over de zwaarste muziekwedstrijd ter wereld, de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel. Deze wedstrijd is onder andere zo zwaar omdat de deelnemers in de eerste ronde, in de halve finale en in de finale steeds met een ander programma moeten komen. Wat een verschil met bijvoorbeeld het Eurovisie Songfestival! Dit jaar was de Elisabethwedstrijd gewijd aan zang. Deze maand vond de finale plaats, waarin twaalf kandidaten om de prijzen streden. De Duitse bariton Samuel Hasselhorn was volgens de jury uiteindelijk de beste. Helaas kregen de finalisten niet de aandacht van NRC die ze verdienden. Een argument zou kunnen zijn dat er geen Nederlanders in de finale zaten. Overigens: er was niet eens een Nederlander tot de eerste ronde toegelaten. Zet het alvast in de agenda van mei 2019: Koningin Elisabethwedstrijd voor viool.

Correcties/aanvullingen

Vrouwelijke artiesten

In de illustratie bij het artikel NRC telling: meer vrouwen op Nederlandse festivalpodia (17/5, p. C11) waren op de festivalposter van Down the Rabbit Hole (waarop alle mannelijke artiesten waren afgeplakt) foutief ook de namen van de vrouwelijke artiesten St. Vincent en dj Flugvél Og Geimskip afgeplakt.

Het percentage vrouwelijke artiesten op Down The Rabbit Hole is niet zoals in de grafiek op dezelfde pagina 17 procent, maar 19 procent.

Kaspersky

In Kaspersky verhuist deels uit Rusland na Nederlandse ban (15/5, p. 2) staat dat minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) lid is van de VVD; hij is CDA’er.