Brieven

Brieven

NRC presenteerde het verhaal van het zelfgekozen levenseinde van het Australische echtpaar Athol en Beverly Whiston (op foto),79 en 80 jaar oud, in nauw contact met hun Nederlandse vrienden Sabine en Jan Bijleveld (Ons leven voltooid, 17/5, op nrc.nl). Het echtpaar vond hun leven voltooid. Waarom dat zo zou zijn wordt niet duidelijk, maar dat hoeft ook niet: het is hun keuze over hun leven en levenseinde. Voor hun enige zoon is reageren op beeld te emotioneel. Zijn korte reactie verschijnt op schrift. De kleindochter is nog te jong om er iets van te begrijpen. Na een laatste rondreis door Europa, samen met hun vrienden, reist het echtpaar naar Peru. Daar beëindigen zij, gebruikmakend van een middel uit de diergeneeskunde, hun leven. Hun zoon en vrienden waren er niet bij – dat lijkt me in een land als Peru op het eerste gezicht ook niet zo verstandig. Vriendin Sabine Bijleveld laat weten: „In Nederland is het toch ook niet zo goed geregeld op dat vlak.” Als zij daarmee bedoelt dat er in ons land geen dokter klaar staat om dit verder gezonde echtpaar te helpen sterven, dan klopt dat. Maar hier had het echtpaar wel in aanwezigheid van hun zoon en van hun vrienden het leven kunnen beëindigen, gebruikmakend van dezelfde middelen, langs betrouwbare weg verworven. Dat het verwerven van die middelen niet legaal is, doet er weinig toe. Het zetten van een dergelijke stap, weloverwogen en goed voorbereid, is wel degelijk legitiem. Overigens is de indruk die de video bij mij achterlaat een bevestiging van een groeiend probleem: we kunnen wel oud worden (zelfs relatief gezond), maar we kunnen het niet zijn. Dat geeft te denken.


filosoof en levenseindeconsulent