Boijmans krijgt beurs van Getty Foundation

Tekenkunst Museum Boijmans Van Beuningen heeft een grote beurs gekregen van de Amerikaanse Getty Foundation. Daarmee kan het museum nu onderzoek gaan doen naar de eigen prenten- en tekeningencollectie.

Albert Elen, senior conservator van Museum Boijmans bestudeert twee Italiaanse tekeningen
Albert Elen, senior conservator van Museum Boijmans bestudeert twee Italiaanse tekeningen Foto Fred Ernst

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een belangrijke beurs gekregen van de Amerikaanse Getty Foundation. Het Rotterdamse museum ontvangt 280.000 euro om onderzoek te doen naar de vijftiende- en zestiende-eeuwse Italiaanse tekeningen uit de eigen collectie. Boijmans kan nu drie afgestudeerde kunsthistorici opleiden die gaan meewerken aan het schrijven van een wetenschappelijke bestandscatalogus. Deze ‘Boijmans-Getty Paper Project fellows’ worden begeleid door senior conservator en projectleider Albert Elen, die over vier jaar met pensioen gaat.

Boijmans bezit ongeveer 17.000 tekeningen en 65.000 prenten en biedt daarmee een uitgebreid overzicht van de westerse kunst uit de Middeleeuwen tot het heden. De te catalogiseren groep tekeningen, uit de periode 1400-1600, omvat zo’n 440 tekeningen, waaronder zeldzame werken van Pisanello, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Giorgione, Rafaël, Pontormo, Veronese en Tintoretto. De Getty Foundation noemt deze collectie werken op papier „een van de meest uitgebreide en kunsthistorisch belangrijkste collecties in de wereld”, maar zegt ook dat de verzameling nog onvoldoende is onderzocht en beschreven.

De beurs is afkomstig uit het zogenaamde The Paper Project: Prints and Drawings Curatorship in the 21st Century, een nieuw initiatief waarmee de Getty Foundation jonge conservatoren wil opleiden op het gebied van de grafische kunsten. Veel musea kampen met vergrijzing van hun specialistische staf.

Albert Elen is verguld met de „prestigieuze toekenning”. Daardoor kan hij „de lang gekoesterde wens” van het samenstellen van een wetenschappelijke bestandscatalogus van de Italiaanse tekeningen vervullen. „Mijn kennis en ervaring kan dankzij deze beurs worden doorgegeven en gaat niet verloren.”

Ook vijf andere grote musea kregen een beurs: het British Museum en de Courtauld Gallery in Londen, het Ashmolean Museum in Oxford, The Morgan Library & Museum in New York en de Staatliche Kunstsammlungen in Dresden.