President Burundi tot 2034 aan de macht

Controversieel referendum geeft Pierre Nkurunziza meer en langere ambtstermijnen.

President Pierre Nkurunziza brengt zijn stem uit.
President Pierre Nkurunziza brengt zijn stem uit. Foto Evrard Ngendakumana/Reuters

Na een zeer hoge opkomst en een overweldigend “ja” bij een omstreden referendum heeft Pierre Nkurunziza wat hij wilde: de president van Burundi mag tot 2034 aan de macht blijven. Volgens de Burundese kiescommissie kwam 96 procent van het electoraat opdagen en stemde 74 procent daarvan voor het amendement, zo meldt Reuters maandagavond.

Nkurunziza (54) is al sinds 2005 aan de macht en hield de stemming om de grondwet te kunnen aanpassen. De autoritaire leider ziet met de uitslag van het referendum niet alleen de ambtstermijn van vijf naar zeven jaar verlengd worden, ook wordt hij nu in staat gesteld nog eens twee termijnen aan de macht te blijven. De internationale gemeenschap stelt, nu de uitslag van het donderdag gehouden referendum bekend is, dat de verkiezing frauduleus verliep; kiezers en oppositie werden bovendien geïntimideerd en geterroriseerd.

Lees ook: Referendum Burundi: wie niet voor mij is, is tegen mij

Tegenstanders van Pierre Nkurunziza, bezig aan zijn derde termijn, accepteren de uitslag van het referendum niet en de Verenigde Staten stellen dat het proces besmeurd is met intimidatie van kiezers. Oppositiepartijen vrezen dat de president zich met de uitslag van maandag boven de wet kan stellen.

Burundi bevindt zich sinds 2015, toen Nkurunziza zich bedacht en toch niet aftrad, in een politieke crisis. Het land, dat vorig jaar het lidmaatschap opzegde van het Internationaal Strafhof (ICC), leidt inmiddels al jaren onder straffeloos geweld. Human Rights Watch waarschuwde voorafgaand aan het referendum voor meer onlusten. Volgens Ida Sawyer, die het dossier Centraal Afrika beheert bij HRW, gebruiken “de autoriteiten en de militie Imbonerakure straffeloos geweld om de positie van de president te versterken”.

De oppositie verklaart maandag na de uitslag tegenover Reuters dat de aanloop naar het referendum gekenmerkt werd door incidenten. In de campagneperiode werden tegenstanders gearresteerd, gevangengenomen en soms zelfs gedood. Campagnemedewerkers van oppositiepartijen zouden op intimiderende wijze de toegang tot stembureaus zijn ontzegd.