EU-hoorzitting Zuckerberg toch online te volgen

Eerder leek het erop dat de zitting achter gesloten deuren plaats zou vinden. Critici vonden dat Zuckerberg ook Europese burgers een verklaring schuldig is.

Mark Zuckerberg, topman en oprichter van Facebook
Mark Zuckerberg, topman en oprichter van Facebook Foto Leah Millis/AFP

De hoorzitting van het Europees Parlement met Facebooktopman Mark Zuckerberg die dinsdag gehouden wordt, zal toch online te volgen zijn. De oprichter van het sociale medium heeft daarmee ingestemd, meldt voorzitter van het parlement Antonio Tajani in een verklaring dinsdag. De zitting volgt op het schandaal rondom het databedrijf Cambridge Analytica.

Eerder leek het erop dat de zitting in Brussel achter gesloten deuren gehouden zou worden. Critici drongen aan op transparantie en vonden dat de sessie openbaar gehouden moest worden omdat Zuckerberg ook Europese burgers een verklaring schuldig zou zijn. Cambridge Analytica misbruikte de Facebookgegevens van tientallen miljoenen gebruikers wereldwijd, onder wie vermoedelijk 2,7 miljoen Europeanen. De data werden onder meer verkocht aan de pro-Brexitcampagne en het campagneteam van Donald Trump.

Twitter avatar guyverhofstadt Guy Verhofstadt I will not attend the meeting with Mr Zuckerberg if it’s held behind closed doors. It must be a public hearing – why not a Facebook Live? I strongly regret that the @EPPGroup has colluded with extreme right to keep everything behind closed doors. https://t.co/uYqEDlRtyo

Voorzitter Tajani noemt het “geweldig nieuws voor EU-burgers” en bedankt Zuckerberg “voor het getoonde respect richting de Europese commissie”. Facebook stelt in een verklaring volgens Bloomberg: “We kijken uit naar de zitting en zijn blij dat het online gestreamed wordt”. Belangstellenden kunnen dinsdag tussen 18.15 en 19.30 uur de sessie live volgen op de website van het Europees Parlement.

Twitter avatar EP_President Antonio Tajani I have personally discussed with Facebook CEO Mr Zuckerberg the possibilty of webstreaming meeting with him. I am glad to announce that he has accepted this new request. Great news for EU citizens. I thank him for the respect shown towards EP. Meeting tomorrow from 18:15 to 19:30

Zuckerberg werd in april al verhoord door het Amerikaans Congres in Washington. Eerst moest hij vijf uur lang zitten met de Senaatscommissie. Toen bleek dat Amerikaanse senatoren weinig begrepen van de werking van Facebook. Een dag later zat hij met een commissie van het Huis van Afgevaardigden.