FC Emmen en De Graafschap promoveren naar de eredivisie

FC Emmen gaat voor het eerst in de eredivisie spelen. De Graafschap keert na twee jaar afwezigheid weer terug.

FC Emmen promoveert voor het eerst naar de eredivisie.
FC Emmen promoveert voor het eerst naar de eredivisie. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

FC Emmen heeft zondagmiddag de finale van de play-offs van Sparta gewonnen en promoveert komend seizoen naar de eredivisie. Het is voor het eerst in het bestaan van de club dat FC Emmen uitkomt in de eredivisie. Later op de dag werd de tweede finale gespeeld. De Graafschap keert dankzij de 2-1 winst op Almere City weer terug in de eredivisie.

Twitter avatar FC_Emmen FC Emmen Afgelopen! FC Emmen promoveert voor het eerst in de historie naar de Eredivisie!! Alle supporters ontzettend bedankt en tot vanavond op het Raadhuisplein! Feest vanaf 19.30 uur en de selectie zal rond 21.00 arriveren! #HIERKOMIKWEG #FCEMMEN https://t.co/9foOSlSORG

FC Emmen

FC Emmen won de return met 3-1. De eerste wedstrijd tussen de teams eindigde in 0-0. Sparta kwam in eerste instantie op voorsprong te staan. In de 28e minuut maakte Stijn Spierings de 1-0. Binnen tien minuten kwam FC Emmen gelijk te staan dankzij de treffer van Michael Chacon. In de tweede helft maakte FC Emmen nog twee doelpunten waarmee de club de deelname aan de eredivisie weet te verzekeren. Vlak voor het eind van de wedstrijd kreeg Sparta-speler Kenneth Dougall nog een rode kaart voor een harde overtreding.

De spelers van Emmen worden maandag in het centrum van de stad gehuldigd. De teleurstelling bij Sparta is groot. De club degradeert komend seizoen naar de eerste divisie. Het is de derde keer dat Sparta degradeert. Eerder dit seizoen degradeerden FC Twente en Roda JC al uit de eredivisie.

Lees ook dit profiel over Almere City: Almere is ineens trots op zijn voetbalclub, City FC

De Graafschap

De Graafschap keert na twee jaar afwezigheid weer terug in de eredivisie. In de 36e minuut kwam Almere City op voorsprong te staan. Jergé Hoefdraad maakte de 1-0. Vlak voor rust scoorde Tarik Tissoudali voor De Graafschap de gelijkmaker. Na rust maakte Fabian Serrarens voor De Graafschap het winnende doelpunt.

Almere City maakte kans om voor het eerst in de historie te promoveren naar de eredivisie. Eerder promoveerde Fortuna Sittard al. Daarmee speelt de club voor het eerst in zestien jaar weer in de eredivisie.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat de spelers van Emmen zondag zouden worden gehuldigd. Dit bleek niet te kloppen en is aangepast.