Varend flatgebouw

Foto
Foto Walter Herfst

In Rotterdam, stad van de hoogbouw, heb je ook varende flatgebouwen. Ze meren ’s ochtends vroeg zachtjes aan naast de Erasmusbrug. Als de noordoever ontwaakt, is Hotel New York aan de overkant van de Maas ineens verdwenen.

Deze zaterdag wordt op deze plek het 145-jarige jubileum van de Holland Amerika Lijn (HAL) gevierd. Van 1873 tot 1971 voeren ‘zeekastelen’ met landverhuizers en toeristen naar de Nieuwe Wereld. De opkomst van het vliegtuig maakte een einde aan de transatlantische lijndienst.

Tegenwoordig meren er wekelijks cruiseschepen aan van het Duitse AIDA – net als de HAL onderdeel van de Amerikaanse Carnival Corporation (jaaromzet bijna 15 miljard euro). Het schip AIDAperla op de foto kwam donderdag vanuit Hamburg voor 24 uur naar Rotterdam. Het is een pretboot voor gezinnen, driehonderd meter lang, achttien deks, twaalf restaurants en veertien cafés, een winkel-arcade, een bioscoop en theater, klimwanden en waterglijbanen.

De 3.800 cruisegangers kunnen kiezen uit verschillende dagtochten, van Rotterdam zu Fuss tot Amsterdam Komplett. Tegen half vijf genieten ze nog even van de laatste zon op het dek.