Shi’itische geestelijke Al-Sadr wint definitief Iraakse verkiezingen

Bij de voorlopige telling leek Al-Sadr ook al als winnaar uit de bus te komen, maar wegens aantijgingen van fraude, duurde het tellen van de stemmen langer.

Aanhangers van Al-Sadr gingen vorige week al de straat op om zijn overwinning te vieren.
Aanhangers van Al-Sadr gingen vorige week al de straat op om zijn overwinning te vieren. Foto Hadi Mizban/AP

De Shi’itische geestelijke Moqtada al-Sadr heeft officieel de parlementsverkiezingen in Irak gewonnen, aldus persbureau AP. De definitieve uitslag volgt een week nadat de Irakezen naar de stembus mochten.

Bij de bekendmaking van de voorlopige uitslag vorige week, leek het er ook al op dat Al-Sadr als winnaar uit de bus zou komen. Toch liet de officiële bevestiging nog even op zich wachten, omdat er sprake zou zijn geweest van fraude bij het tellen van de stemmen.

De 44-jarige Al-Sadr staat bekend als fervent anti-Amerikaans én anti-Iraans. Washington had juist gehoopt op een zege van de huidige premier, Al-Abadi, omdat hij een onafhankelijke koers wilde varen door zowel Washington als Teheran te vriend te houden.

Op Twitter liet de nieuwe leider na de officiële bekendmaking weten de uitgebrachte stemmen als een eer te zien. Daar voegde hij aan toe dat hij de Irakese bevolking niet teleur zal stellen.

Anti-Iraans

Al-Sadr behaalde 54 van de 328 parlementszetels. De leider kan zelf geen premier worden, omdat hij niet verkiesbaar was. Wel heeft hij met de behaalde zetels een grote rol in de vorming van de nieuwe regering.

Lees ook: Irakezen geven ‘corrupte’ oude garde afstraffing

De Al-Fatah-coalitie is met 47 zetels de tweede grootste partij van het land geworden. De partij van Al-Abadi is met 42 zetels op de derde plek komen te staan.