Recensie

Recensie

Roman met onheilspellende bijklank

De Amerikaanse Claire Messud (1966) schrijft over Julia en Cassie, bevriend sinds de zandbak. Julia is groot en grofgebouwd, Cassie ijl en frêle als een engeltje. Maar Cassie is de baas en de durfal; Julia volgt. In Meisje in brand vertelt Julia over de tijd vóór de middelbare school: een zomer waarin ze in een asiel werken en rondhangen in een verlaten gesticht.

Meisje in brand is een vernuftig opgebouwde vertelling, die de lezer doet vergeten dat er een eenzijdige kijk wordt gegeven op wat gebeurt. Alles lijkt terloops, maar krijgt een steeds onheilspellender bijklank. Messud schrijft proza waarin je comfortabel meegaat, schijnbaar van de hak op de tak, maar steeds voortstuwend.

Boek
Claire Messud: Meisje in brand. Ambo Anthos, 208 blz. 20 euro

●●●●