Navalny lanceert vanuit de cel nieuwe partij

De partij gaat ‘Rusland van de Toekomst’ heten. Deze zaterdag was de openingsvergadering.

Navalny verlaat een gerechtsgebouw in Moskou, eerder deze week.
Navalny verlaat een gerechtsgebouw in Moskou, eerder deze week. Foto Tajana Makejeva/Reuters

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft een nieuwe politieke partij gelanceerd, genaamd ‘Rusland van de Toekomst’. Op de openingsvergadering van de partij, deze zaterdag in Moskou, kwamen aanhangers van de opgejaagde politicus uit heel Rusland bijeen om te stemmen over de naam.

Navalny zelf kon niet bij de lancering aanwezig zijn. De oppositiepoliticus werd begin mei samen met tientallen medestanders gearresteerd bij een grootschalige protestactie tegen de inauguratie van president Poetin. Hij zit een celstraf uit van dertig dagen.

Gemiddelde leeftijd: 27 jaar

De oprichting van de oppositiepartij verliep zonder problemen. “Slechts vier afgevaardigden zijn niet komen opdagen”, zei een van de oprichters, jurist Ivan Zjdanov van Navalny’s anticorruptiebeweging, tegen de Russische zakenkrant Vedomosti. “Sommigen zitten in de cel, wat wij een goed excuus vinden.” De gemiddelde leeftijd van de afgevaardigden op de bijeenkomst is volgens Zjdanov zo’n 27 jaar.

Navalny mocht niet meedoen aan de Russische presidentsverkiezingen eerder dit jaar. Lees ook dit stuk van NRC over de uitsluiting van de oppositieleider.

De vraag is echter of het ministerie van Justitie akkoord gaat met registratie. Ljoebov Sobol, een woordvoerder van Navalny, zei tegen Russische journalisten dat de papieren voor de oprichting van de partij begin april zijn verstuurd onder de tijdelijke naam ‘Werktitel’ om te voorkomen dat de partijnaam door iemand anders wordt ‘gestolen’.

Aleksej Navalny probeerde in het verleden al zes keer een politieke partij te registreren, maar telkens werd dat plan gesaboteerd. Zo werd de initiële partijnaam ‘Partij van de Vooruitgang’ begin dit jaar gestolen door een boze oud-medewerker van Navalny, die samen met politieke tegenstanders een partij lanceerde onder dezelfde naam. Navalny diende een klacht in, maar die werd verworpen.