Katholieke kerk Chili

Misbruikschandaal leidt tot massaal ontslag bisschoppen

Alle 34 actieve Chileense bisschoppen hebben vrijdag hun ontslag aangeboden nadat ze door paus Franciscus op het matje waren geroepen wegens het verhullen van seksueel misbruik in hun land.

De paus had deze week drie dagen met hen gesproken over het slepende misbruikschandaal in Chili. Onderzoekers van het Vaticaan hebben eerder dit jaar vastgesteld dat Chileense bisschoppen bewijzen over misbruik hadden vernietigd, verdachte geestelijken achteloos hadden overgeplaatst en klachten niet serieus hadden genomen. In een uitgelekt document had Franciscus het optreden van de Chileense bisschoppen „schandalig” genoemd. Hij had een omstreden bisschop tijdens zijn bezoek in Chili begin dit jaar nog verdedigd, maar kwam daarop later terug en zei dat hij verkeerde en onvolledige informatie had gekregen.

Het is in de recente kerkgeschiedenis nooit eerder gebeurd dat alle bisschoppen van een land hun ontslag hebben aangeboden. In een toespraak donderdagavond had de paus gewaarschuwd dat op de korte, middellange en lange termijn veel veranderingen nodig zijn in de Chileense katholieke kerk. Hij beschuldigde de bisschoppen van „ernstige nalatigheid”. De bischoppen op hun beurt vroegen de slachtoffers om vergiffenis voor hun fouten. (NRC)