Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Zo stralend als de glimlach was waarmee Ivanka Trump afgelopen maandag de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem opende, zo grimmig en fel waren veel brieven in onze inbox over de gebeurtenissen in Israël, waarbij Israëlische militairen bij demonstraties aan de grens zeker 60 Palestijnen doodschoten.

J. Verniers uit Arnhem schrijft bijvoorbeeld – in een brief met de titel ‘Shalom’ (tussen aanhalingstekens) – dat „de beesten die met scherp schoten” en „de wolf in schaapskleren Netanyahu” geen haar beter zijn dan Hitler.

De Israël-brieven illustreren de uitzichtloosheid en complexiteit van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Sommige lezers nemen het op voor Israël. Zo wil Johan Rhodius dat alle media die Israël beschuldigd hebben van onnodig en disproportioneel geweld rectificeren: „Welk leger is zo terughoudend en zo effectief, dat het [...] tegenover een menigte van 40.000 man slechts 60 man doodt, waarvan er 50 terrorist zijn.”

De ander levert juist felle kritiek op Israël. „Misschien zouden we wat vaker de vergelijking met apartheid moeten maken”, schrijft Sjef Wierink. Edward P. Woldendorp merkt op dat het moeilijk is om over dit onderwerp objectieve informatie te krijgen: „Helaas is vrijwel niemand onpartijdig en heeft vrijwel iedereen een belang (politiek, religieus, financieel of wat dan ook).”

Zo’n 24 van de 167 brievenauteurs groeven zich in dit conflict in.

En dat andere, grote nieuws dan, deze week: de vrolijke ontdekking van een Rembrandt – sprak dat niet tot de verbeelding van de lezer? Daar kwam slechts één brief over. Oh nee, toch niet, die gaat ook over Israël: Cyril Lansink vindt het „onbegrijpelijk” dat de krant, daags nadat Israël „tientallen Palestijnen zonder pardon doodschoot”, de „hele (!) voorpagina” besteedt aan een onbekende Rembrandt.

, chef Opinie