IJsdiktemeten

IJsberg drijft tussen zeeijs bij Groenland

Foto NASA/Linette Boisvert

Een ijsberg heeft het zeeijs aan de oostkust van Groenland gebroken. De berg is afgebroken van een van Groenlands gletsjers. Het open water begint weer dicht te vriezen.

De luchtfoto is op 21 april genomen tijdens Operation IceBridge. Van 22 maart tot 2 mei vloog een P-3 Orion vliegtuig van de NASA 20 vluchten van steeds 8 uur bij Groenland om er de toestand van de gletsjers en het zee-ijs vast te leggen. Dat gebeurde dit jaar voor de tiende keer.

IceBridge was bedoeld om de waarnemingenreeks van de ijsmetende ICESat-1-satelliet voort te zetten, tot ICESat-2 aan het werk gaat. ICESat-1 keek van 2003 tot 2009 vanuit de ruimte naar de toestand van het ijs. In september gaat de ICESat-2-satelliet omhoog. Als die werkt stopt Operation IceBridge.

Vanuit de Orion werden niet alleen mooie foto’s genomen. Temperatuur en straling van het ijs werden gemeten. En lasers en radars maten oppervlaktehoogten en het reliëf van de ondergrond.