In beeld

Prins Harry trouwt zijn Meghan Markle, eens actrice nu hertogin

De Britse (koninklijke) elite en Hollywood ontmoetten elkaar zaterdag bij de trouwerij van prins Harry en actrice Meghan Markle. De hertog en hertogin van Sussex, zoals ze zich nu mogen noemen, gaven elkaar het ja-woord in de Sint George-kapel op Windsor Castle.
Prins Harry kust zijn echtgenote Meghan Markle bij het verlaten van de Sint George-kapel op Windsor Castle, waar ze zaterdag zijn getrouwd.
Foto Ben Stansall/AFP
Meghan Markle rijdt met haar moeder in een klassieke Rolls-Royce over de Long Walk naar haar bruiloft op Windsor Castle.
Foto Emmanuel Dunand/AFP
Meghan en haar moeder Doria Ragland, bij aankomst op het kasteel.
Foto Oli Scarff/AFP
Koningin Elizabeth en haar echtgenoot Philip komen in hun Bentley aan bij de trouwerij.
Foto Toby Melville/Reuters
Onder de genodigden waren onder meer ex-voetballer David Beckham en zangeres en ontwerpster Victoria Beckham. Ook Elton John was te gast. Hij verzorgde een optreden na afloop van de dienst, tijdens de lunch.
Foto Toby Melville/AFP
Er was ook een aantal bekende Hollywoodsterren aanwezig, onder wie George Clooney en zijn vrouw, advocate Amal Clooney. In de kapel zaten ook actrices en acteurs uit de televisieserie Suits, die Meghan Markle beroemd maakte.
Foto Odd Andersen/AFP
Meghan Markle betreedt de kapel zonder haar vader. Die kon er officieel niet bij zijn om gezondheidsredenen, maar vermoedelijk speelde ook een affaire over zijn contact met de roddelpers een rol.
Foto Ben Stansall/AFP
Het is niet gebruikelijk, maar Meghan Markle liep de Sint George-kapel in haar eentje binnen. Volgens sommigen had dat te maken met de afwezigheid van haar vader. Anderen vatten het op als een feministisch statement. Haar nieuwe schoonvader, prins Charles, wachtte haar halverwege op en vergezelde haar op weg naar zijn zoon Harry.
Foto Danny Lawson/AFP
Het bruidspaar legt de trouwgeloften af bij de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby.
Foto Owen Humphreys/Reuters
Prins Charles, de vader van prins Harry, en Harry's stiefmoeder Camilla voorafgaand aan de ceremonie.
Foto Jonathan Brady/AFP
De bruid, koningin Elizabeth en haar echtgenoot prins Philip, prins William, prins Charles en nog een aantal andere prominente leden van de Britse koninklijke familie. Op Twitter ging enige tijd het gerucht dat de plek naast prins William leeg was gehouden voor zijn moeder, de overleden prinses Diana. Volgens de Britse pers was de reden echter dat het protocol niet toestaat dat er iemand voor de koningin zit.
Foto Jonathan Brady/AFP
Meghan Markle droeg tijdens de bruiloft een tiara die haar was geleend door koningin Elizabeth. Het met diamanten bezette sieraad werd in 1932 gemaakt voor de grootmoeder van de koningin, Mary.
Foto Owen Humphreys/Reuters
Bisschop Michael Curry, primaat van de Episcopaalse Kerk, maakte indruk met een opvallend bevlogen en humoristische preek over de liefde, de lessen van Martin Luther King, slavernij en armoede. Filmpjes van zijn verhaal werden na afloop van de bruiloft veelvuldig gedeeld op sociale media.
Foto Owen Humphreys/AP
Prins Harry schuift de trouwring om de vinger van Meghan Markle. De ring is gemaakt van goud uit Wales. De ring van prins Harry zelf is, aanzienlijk minder traditioneel, gemaakt van platina.
Foto Jonathan Brady/AFP
De jurk van Meghan Markle werd ontworpen door de Britse Clare Waight Keller van het Franse modehuis Givenchy. In haar sluier waren bloemen geborduurd, waaronder één voor ieder van de 53 lidstaten van het Gemenebest. Prins Harry droeg het uniform van de Blues and Royals, onderdeel van het legeronderdeel dat de koningin bewaakt. Koningin Elizabeth, Harry's grootmoeder, heeft hem persoonlijk toestemming gegeven het uniform te dragen. Op zijn wollen jas een aantal militaire onderscheidingen, langs zijn zij wel een schede maar geen zwaard. Aan zijn zwarte laarzen zaten sporen. Voor de fijnproevers opvallend: bij een dergelijk uniform is een baard meestal niet toegestaan, maar toch verscheen prins Harry ongeschoren.
Foto Jonathan Brady/AFP
Prince Harry en Meghan Markle, nu man en vrouw én de nieuwe hertog en hertogin van Sussex, verlaten de Sint George-kapel.
Foto Dominic Lipinski/AFP
De trouwerij was buiten te volgen op grote schermen.
Foto Odd Andersen/AFP
Binnen de kasteelmuren stonden vrijwilligers van goede doelen die door het bruidspaar waren uitgenodigd. Grote eters werd naar verluidt aangeraden zelf iets te eten mee te nemen, want op meer dan een lichte versnapering (sausage rolls, een soort worstenbroodjes) hoefden zij niet te rekenen. Buiten de kasteelmuren stonden nog eens tienduizenden toeschouwers die op eigen initiatief waren afgereisd.
Foto Odd Andersen/AFP
Na de plechtigheid reden Harry en Meghan in een open koets een rondje door Windsor.
Foto Damir Sagolj/Reuters
Het bruidspaar liet zich toejuichen door fans die zich langs de route hadden verzameld.
Foto Benoit Tessier/Reuters