Energie

Kabinet: oudste kolencentrales moeten al uiterlijk in 2024 dicht

De Amercentrale in Geertruidenberg en de Hemweg in Amsterdam zijn de eerste kolencentrales die moeten sluiten. De elektriciteitscentrales van RWE en NUON moeten eind 2024 dicht. De resterende drie centrales in Nederland, in de Rotterdamse haven en de Eemshaven, moeten voor 2030 stoppen. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) komt binnenkort met een wetsvoorstel. In het regeerakkoord was al opgenomen dat Nederland in 2030 geen kolencentrales meer zou hebben. De sluiting moet bijdragen aan het kabinetsstreven om de CO2-uitstoot in 2030 te halveren. Kolencentrales, die mogelijk overstappen op biomassa, zijn verantwoordelijk voor zo’n 10 procent van de CO2-uitstoot. (NRC)