Verengelsing

Universiteiten voor de rechter gedaagd om Engels in collegezaal

De vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) daagt de universiteiten van Twente en Maastricht en de Inspectie van het Onderwijs voor de rechter. De onderwijsinstellingen zouden de wet overtreden door Engels als voertaal te gebruiken. De Inspectie zou op haar beurt verzuimen daar iets tegen te doen. Volgens BON staat in de wet dat universiteiten de Nederlandse taalvaardigheid van Nederlandse studenten moet bevorderen. De dagvaarding van de advocaat van BON spreekt van „doorgeslagen verengelsing” die voor een „afname van de Nederlandse taalvaardigheid zorgt”. Ook „vergroot het de maatschappelijke tweedeling tussen hoger- en lageropgeleiden”. De gedaagde universiteiten zeiden gisteravond in Nieuwsuur de rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien. (NRC)