Persvrijheid

Zembla -journalist mag een jaar lang het UMC Utrecht niet in

Zembla-journalist Ton van der Ham mag tot april volgend jaar niet meer in het UMC Utrecht komen. Het ziekenhuis heeft hem een officiële ontzegging gestuurd, maakte Zembla donderdag bekend. Aanleiding is een conflict tijdens een lezing vorige maand, waardoor Van der Ham uiteindelijk een paar uur in de cel belandde. In de ontzegging, online gezet door Zembla, staat dat Van der Ham alleen nog in het ziekenhuis welkom is „indien hij spoedeisende of acute psychiatrische hulp nodig heeft”. Als Van der Ham toch het ziekenhuis binnengaat, wordt hij volgens het document „aangehouden en overgedragen aan de politie”. Het UMC zegt in een telefonische reactie tegen Zemblad dat de brief „de gebruikelijke gang van zaken” is als iemand de toegang tot het gebouw wordt ontzegd. (NRC)