Onvrede over video-arbiter in duel tussen Emmen en Sparta

Play-offs Almere City - De Graafschap en Emmen - Sparta eindigden gelijk. In die laatste wedstrijd was er kritiek over een onterecht niet-gegeven strafschop.

In Emmen ging het donderdagavond over een strafschop die geen strafschop werd. 0-0 had 0-1 kunnen zijn. Verdiend of niet, Sparta had een belangrijke uitgoal mee kunnen nemen in de strijd om handhaving. Maar de strafschop bleef uit.

Alexander Bannink (FC Emmen) trok Stijn Spierings (Sparta) toch vrij opzichtig naar de grond, een kwartier na rust. Gelukkig biedt de videoscheidsrechter in zo’n geval hulp, maar zelfs na bestudering van de beelden gaf scheidsrechter Allard Lindhout geen strafschop.

Dat kwam hem na de wedstrijd op veel kritiek te staan. Sparta-coach Dick Advocaat lachte bij Fox Sports de situatie cynisch weg. „Ik heb het teruggezien. Sorry hoor, als je die niet durft te geven.” Oud-topscheidsrechter Mario van der Ende mengde zich op Twitter in de discussie: „Zo gebruikt kan die videoreferee ook weer de prullenmand in.”

Lindhout zelf gaf na de wedstrijd toe dat Sparta wel degelijk een strafschop had verdiend, had hij de beelden uit een ander shot gezien. „Ik was niet overtuigd op basis van de tv-beelden die ik zag. (...) Dit is niet positief, we moeten dit goed gaan evalueren.”

Sparta moet nu zondag in het eigen Kasteel voorkomen dat het na de promotie in 2016 weer degradeert naar de eerste divisie. Emmen speelde nooit eerder in de eredivisie.

De Graafschap laat langszij

Almere City FC dacht een eerste stap te zetten naar zijn eigen debuut in de eredivisie. Maar in de laatste minuut van de wedstrijd maakte De Graafschap de 1-1. Nu heeft die ploeg vanwege de uitgoal een goede uitgangspositie voor promotie.

Zondagmiddag volgt op de Vijverberg in Doetinchem de beslissing.