Maritiem Museum Rotterdam wint Museumprijs

Het museum kreeg ruim 37 procent van de stemmen. Aan de prijs is een bedrag van 100.000 euro verbonden.

Het Maritiem Museum Rotterdam heeft de Museumprijs 2018 gewonnen.
Het Maritiem Museum Rotterdam heeft de Museumprijs 2018 gewonnen. Foto Getty Images

Het Maritiem Museum Rotterdam heeft vrijdag de Museumprijs 2018 gewonnen. Het museum kreeg ruim 37 procent van de stemmen, zo laat de organisatie weten. Aan de prijs is een bedrag van 100.000 euro verbonden.

Een vakjury nomineerde drie musea, waarna het publiek de winnaar mocht kiezen. Het Science Centre Delft kreeg ruim 34 procent van de stemmen en GeoFort in Herwijnen ruim 28 procent.

Het Maritiem Museum werd genomineerd omdat het “midden in de huidige tijd staat”, aldus de vakjury. “Het museum weet een zeer divers publiek aan te treken en slaagt erin techniek toegankelijk te maken voor jong en oud”. Directeur Frits Loomeijer reageerde verheugd in het persbericht:

“We zijn hier ontzettend blij mee en gaan het bedrag van 100.000 euro besteden aan een spannende, interactieve werkplaats in onze museumhaven. Zodat we nog meer mensen enthousiast kunnen maken voor maritieme techniek!”

Dit jaar brachten ruim 113.500 mensen hun stem uit, daarmee is de Museumprijs de grootste culturele publieksprijs. De prijs is gesponsord door de BankGiro Loterij.

Vorig jaar won het TextielMuseum in Tilburg. Andere winnaars waren Nationaal Monument Kamp Vught, Fries Museum en Klok & Peel Museum Asten.