Tien doden bij schietpartij in Santa Fe High School, Texas

Volgens de gouverneur van Texas zijn er ook tien gewonden gevallen. De schutter is een scholier; hij zit momenteel vast.

Politieagenten op de campus van de Santa Fe High School, vlak nadat daar een schietpartij plaatsvond op vrijdagochtend.
Politieagenten op de campus van de Santa Fe High School, vlak nadat daar een schietpartij plaatsvond op vrijdagochtend. Foto Harris County Sheriff's Office/Reuters

Bij een schietpartij vrijdag in een middelbare school in Santa Fe, Texas, zijn tien doden gevallen. De schietpartij vond in de ochtend plaats, meldt de politie van Harris County.

De schietpartij begon in het kunstlokaal, vlak voor aanvang van de les. De schutter, die gebruik maakte van een jachtgeweer en een revolver, is in hechtenis genomen. Hij is een 17-jarige leerling van de school. Persbureau AP meldt dat de openbaar aanklager hem moord ten lasten zal leggen. Er zijn ook twee andere verdachten gearresteerd. Het bureau van de lokale sheriff heeft laten weten dat “meerdere personen” worden ondervraagd in verband met de schietpartij. De schoolcampus is een plaats delict, er loopt een politieonderzoek in de omgeving.

Explosieven gevonden

De directie van het onafhankelijke schooldistrict van Santa Fe meldt dat in en rondom de school explosieven zijn gevonden. Op beelden die de zender ABC7 Chicago uitzendt, is ook te zien dat de explosievendienst bij de school aanwezig is.

Er wordt verder onderzoek gedaan naar de explosieven. Omwonenden van de school en de inwoners van Santa Fe wordt aangeraden goed op te letten. Als zij verdachte voorwerpen vinden, moeten ze die niet verplaatsen of aanraken, maar de politie bellen. Ook bij een tweede locatie, in een woonwijk in de buurt van de middelbare school, doen agenten onderzoek.

De dader van de schietpartij is een 17-jarige jongen, meldt Reuters. Volgens de lokale krant Houston Chronicle had hij ook behalve de vuurwapens ook pijpbommen bij zich. Tegenover de krant bevestigt de sheriff van het district dat het gaat om Dimitrios Pagourtzis. De scholier had op zijn Facebook-pagina foto’s geplaatst van een T-shirt met het opschrift ‘Born to kill’ (‘Geboren om te moorden’), en andere kleding met nationalistische symbolen.

Tijdens een persconferentie noemde de gouverneur van Texas, Greg Abbott, de schietpartij “een van de meest gruwelijke aanvallen die we ooit hebben gezien” in scholen in de Amerikaanse staat. Volgens hem wilde de schutter eigenlijk zelfmoord plegen, maar heeft hij zichzelf uiteindelijk overgegeven aan de politie. Zelf had Pagourtzis geen wapenvergunning voor het jachtgeweer en de revolver die hij bij zich had tijdens de schietpartij, maar zijn vader wel. De autoriteiten vermoeden dat de 17-jarige de wapens van zijn vader heeft gepakt, al is nog niet duidelijk of de ouder daarvan op de hoogte was.

In februari werden de VS geschokt door een andere schietpartij op een ‘high school’, in Florida. Daarna leefde opnieuw het debat over een strengere wapenwet op.

Leerlingen en andere gewonden geëvacueerd

Vrijdagmiddag was lang onduidelijk hoeveel slachtoffers er precies waren gevallen. Gouverneur Greg Abbott heeft vrijdagavond gemeld dat er tien gewonden zijn. Waarschijnlijk zijn de meeste slachtoffers leerlingen. Er raakte ook een politieagent gewond tijdens de actie tegen de schutter. De gewonden zijn naar ziekenhuizen in de buurt gebracht.

Twitter avatar SantaFeISD Santa Fe ISD #UPDATE There are multiple agencies on site to support the district and community such as the FBI, ATF, Texas Department of Public Safety, local law enforcement agencies, and first responders. #SantaFeISD

Tegen CNN zei een student dat ze samen met klasgenoten uit de school was geëvacueerd. De studenten dachten in eerste instantie dat er een brandoefening plaatsvond op de Santa Fe High School. Toen zij naar buiten gingen, hoorden zij geweerschoten uit de school. In een bericht op Facebook schreef de directie van de middelbare school dat de leerlingen naar een gymlokaal in de buurt zijn gebracht.

President Donald Trump van de Verenigde Staten reageerde eerst op Twitter op het nieuws van de schietpartij. “God behoede iedereen”, schreef hij. In een korte toespraak heeft hij ook gezegd dat het Witte Huis “de situatie nauw in gaten houdt en informatie coördineert met lokale autoriteiten.”

Santa Fe High School ligt in Santa Fe, zo’n 48 kilometer ten zuidoosten van Houston:

Veel ‘school shootings’ in VS dit jaar

De schietpartij in Santa Fe is niet de eerste die dit jaar op een Amerikaanse middelbare school heeft plaatsgevonden. In februari kwamen zeventien mensen (veertien leerlingen en drie medewerkers) om toen een schutter het vuur opende op een school in Parkland, Florida. De 19-jarige dader overleefde de schietpartij, de openbaar aanklager van Florida zal de doodstraf tegen hem eisen.

De redactie van The Washington Post rekent voor dat bij dergelijke schietpartijen in 2018 al meer leerlingen zijn omgekomen dan Amerikaanse soldaten. In de gehele VS zullen tot zonsondergang op 22 mei de vlaggen op half-stok worden gelaten uit respect voor de slachtoffers en nabestaanden van deze meeste recente schietpartij.