Hema krijgt boete van 4,4 miljoen euro vanwege gebruik ‘Levi’s-stiksels’

Motief op de achterzakken van Levi’s. Studio NRC

Wat maakt een spijkerbroek een Levi’s-spijkerbroek? Om te beginnen natuurlijk het kleine, rode labeltje op de billen, en het op leer gedrukte logo op de broekband. Maar ook het motief dat op de achterzakken is gestikt: twee evenwijdige lijnen in V-vorm, als een vogel die in de verte door de lucht zweeft.

Motief op de achterzakken van Hema.

Hema heeft in zijn spijkerbroeken de afgelopen jaren een motief gebruikt dat daar sterk op leek. Te sterk, zo oordeelde een rechtbank in Brussel eerder deze week. De Nederlandse winkelketen moet Levi’s daarom een schadevergoeding van 4,4 miljoen euro betalen, blijkt uit de uitspraak die op vakwebsite Boek9 verscheen. Twintig euro voor elke verkochte broek.

Het is niet voor het eerst dat beide bedrijven in conflict zijn over het gebruik van de ‘Arcuate’, zoals de vorm heet. In 2003 bracht Hema ook al eens broeken op de markt met een vergelijkbaar stiksel. Toen besloten beide merken met elkaar te schikken en zegde het Nederlandse bedrijf toe het motief niet weer te gebruiken.

Wat het rode label is voor Levi’s dat zijn drie strepen voor Adidas. Iedereen die ze gebruikt, kan een claim tegemoetzien.

In 2015 bracht Hema toch weer broeken met vergelijkbare stiksels op de markt. Het verschil is dat de punt van de V niet precies in het midden staat. Volgens de rechter wijkt die vorm onvoldoende af van het Levi’s-motief. Naast de boete oordeelde de rechtbank ook dat Hema bij een nieuwe overtreding een vergoeding van 100 euro per broek moet betalen. (NRC)