Onderzoek NRC

Gemeenteraad Den Haag: geen subsidie meer voor As Soennah-moskee

De gemeenteraad van Den Haag wil een einde maken aan subsidiëring van activiteiten van de moskee As Soennah. Aanleiding hiervoor zijn recente onthullingen van NRC en Nieuwsuur over buitenlandse financiering en omstreden preken over gewapende jihad en vrouwenbesnijdenis. Een meerderheid van de raad heeft daarover donderdagavond een motie ingediend.

De moskee ontving sinds 2013 zo’n 50.000 euro subsidie, onder meer voor het organiseren van taallessen. Het voorstel om daar een einde aan te maken wordt gesteund door ChristenUnie/SGP, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD en CDA. Sinds het vertrek van een radicale imam predikt de Haagse As Soennah-moskee tolerantie. Achter gesloten deuren worden volgens de vier partijen andere dingen gezegd. En, zo stellen de partijen, waarom krijgt deze moskee geld van een Koeweitse instelling die ook jihadisten in Syrië steunt? Deze Haagse moskee predikt tolerantie, maar dat is volgens de vier partijen schijn.

As Soennah was al langer omstreden vanwege preken van de radicale imam Fawaz Jneid. Na zijn ontslag leek As Soennah een koerswijziging in te zetten en probeerde de moskee een verbindende boodschap uit te dragen. De partijen concluderen nu „dat dit alleen een lippendienst was naar de buitenwereld”. In een verklaring schrijven ze: „Nieuwsuur en NRC hebben klip en klaar aangetoond dat in de moskee bijvoorbeeld (de wettelijk verboden) vrouwenbesnijdenis wordt aanbevolen en de gewapende jihad in Syrië wordt goedgepraat. Dit is niet alleen mogelijk strafbaar, maar ook zo verwerpelijk, dat we zoveel mogelijk afstand tot deze organisatie moeten bewaren.”

De partijen steunen ook een oproep van de burgemeester om geldstromen uit „onvrije landen” naar de moskee te stoppen.

Het bestuur van de moskee verwierp eerder de kritiek. As Soennah zou op geen enkele manier aansporen tot geweld.