Elim Chan (31) chef-dirigent Antwerp Symphony Orchestra

Elim Chan: per 2019 chef-dirigent in Antwerpen
Elim Chan: per 2019 chef-dirigent in Antwerpen Foto Willeke Machiels

De in Amsterdam gevestigde dirigent Elim Chan (Hong Kong, 1986) wordt de nieuwe chef-dirigent van het Antwerp Symphony Orchestra, met ingang van concertseizoen 2019-2020. De dirigente, die in de voetsporen treedt van o.a. Nederlanders Edo de Waart en Jaap van Zweden, is de jongste chef-dirigent die het orkest ooit heeft gehad. De benoeming van Chan is extra opmerkelijk omdat ook net vorige week Karina Canellakis werd benoemd tot de nieuwe chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest.

Chan, die drie weken geleden debuteerde voor het Concertgebouworkest als zesde vrouw in de 130-jarige geschiedenis was in 2014 de eerste vrouwelijke winnaar van de prestigieuze Donatella Flick Conducting Competition, gevolgd door een assistent-dirigentschap aan het London Symphony Orchestra (2015-2016).

Komend seizoen wordt Chan ook eerste gastdirigent van het Royal Scottish National Orchestra, en debuteert ze onder meer bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Rijzende ster, grote ambitie

Chan stond eerder dit jaar al tweemaal voor het Antwerp Symphony Orchestra. Artistiek directeur is Hans Ferwerda, die die positie eerder (ad interim) in Rotterdam bekleedde. Beide concertprogramma’s waren zo succesvol, dat ze leidden tot Chans benoeming. „Met Elim kiezen we resoluut voor een rijzende ster met grote ambitie”, aldus orkestintendant Joost Maegerman.

Chans eerste concert als chef van het Antwerp Symphony Orchestra staat gepland voor 4 oktober 2019: dan leidt ze o.a. Le Sacre du printemps van Stravinski. Het Antwerp Symphony Orchestra is het symfonisch orkest van Vlaanderen, met als thuisbasis de nieuwe Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Vaste gastdirigent is Philippe Herreweghe.