Egypte opent grens met de Gazastrook tijdens ramadan

De Egyptische president heeft via Twitter bekendgemaakt de grens met Gaza open te stellen tijdens de ramadan. Het zal de langste openstelling van de grens in jaren zijn.

De Egyptische president
De Egyptische president Foto The Egyptian Presidency / REUTERS

Egypte zal de grens met de Gazastrook openstellen tijdens de islamitische vastenmaand ramadan. Dat maakte de Egyptische president Abdul-Fattah al-Sisi in de nacht van donderdag op vrijdag bekend op Twitter. De afgelopen jaren is de grens gesloten of gaat deze slechts kort open.

In zijn bericht schreef de Egyptische president met het openen van de grenspost bij Rafah “de last van onze broeders te verlichten”. Het zal de langste openstelling van de grens tussen Egypte en Gaza in jaren zijn, de ramadan duurt nog tot 14 juni.

Afgelopen week vielen in de Gazastrook ruim zestig doden vanwege het ingrijpen van het Israëlische leger bij protesten in Gaza. De Palestijnen herdenken op 15 mei de Nakba, de ‘catastrofe’ dat ze tijdens de oorlog met het in 1948 net opgerichte Israël moesten vluchten. De protesten waren extra beladen, omdat de VS hun ambassade naar Jeruzalem hebben verplaatst.

Onze correspondent Jannie Schipper was ter plaatse tijdens de protesten in Gaza.

Morsi

Egypte houdt de grenspost sinds de afzetting van Morsi in 2013 grotendeels gesloten, omdat zij menen dat Palestijnse militanten betrokken zijn bij aanvallen op Egyptische veiligheidsdiensten in de aangrenzende regio Sinaï. Ook daarvoor was de toegang via de grens beperkt, mede onder druk van Israël, dat vreest dat Hamas anders aan zware wapens zou kunnen komen.

Doordat ook Israël alle grensposten met Gaza gesloten houdt en goederen beperkt toelaat, hebben inwoners van Gaza afgelopen jaren beperkte toegang tot medische zorg en bouwmaterialen. Israël blokkeert bijvoorbeeld bestralingsapparatuur voor kanker en de meeste middelen voor chemotherapie, uit angst dat Hamas hiervan gebruik zal maken voor militaire doeleinden.