Meer dan honderd doden bij vliegtuigcrash Cuba

Het vliegtuig crashte kort na opstijgen van de luchthaven in Havana. Aan boord waren 104 passagiers en negen crewleden.

Een deel van het neergestorte toestel.
Een deel van het neergestorte toestel. Foto Adalberto Roque/AFP

Een Boeing 737 met 104 passagiers en negen crewleden is vrijdag kort na opstijgen van de Cubaanse luchthaven José Martí in Havana neergestort. Daarbij zijn volgens de Cubaanse autoriteiten en staatsmedia meer dan honderd doden gevallen. Het exacte dodental was vrijdagavond lokale tijd nog niet bekend. Volgens staatskrant Granma overleefden ten minste drie mensen de ramp, alle drie vrouwen.

De Cubaanse staatstelevisie meldt dat het gaat om een toestel dat door de Cubaanse maatschappij Cubana de Aviación is gehuurd van het Mexicaanse Global Air. Het vliegtuig zou op weg zijn geweest naar Holguïn, een lokale bestemming op het eiland. De crash zou hebben plaatsgevonden tussen Boyeros, een plaats zo’n 20 kilometer van Havana en de stad Santiago de las Vegas.

Vijf buitenlandse passagiers aan boord

Verreweg de meeste passagiers aan boord waren Cubaans, maar er zaten ook vijf buitenlanders in het toestel en ook het cabinepersoneel kwam uit het buitenland, meldt de staatswebsite Cubadebate. Twee van de buitenlandse doden hebben de Argentijnse nationaliteit, meldt persbureau EFE en volgens de Mexicaanse regering zijn er ook Mexicaanse slachtoffers. Er waren ook vijf kinderen aan boord.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zoekt uit of er Nederlanders betrokken zijn bij de vliegtuigcrash, laat het op Twitter weten.

Het wrakstukken van het toestel liggen in een veld met cassave-planten. Hulpdiensten zijn naar de rampplek toegesneld en hebben de afgelopen uren de vlammen die opstegen uit het vliegtuig geblust. Volgens persbureau AP hebben verschillende getuigen verklaard dat ten minste drie overlevenden in ziekenauto’s zijn weggebracht. President Diaz-Canel is naar de rampplek gegaan om poolshoogte te nemen.

De locatie van het vliegveld:

De Cubaanse regering heeft voor deze zaterdag 19 mei en zondag 20 mei twee dagen van officiële rouw afgekondigd. Vlaggen op publieke gebouwen en bij militaire instituten hangen halfstok.

Volgens persbureau AP is de crash van vrijdag het derde grote incident met een vliegtuig in Cuba sinds 2010. Vorig jaar overleden acht mensen toen een militair toestel neerstortte in de heuvels nabij de provincie Artemisa. In 2010 kwamen 68 mensen om het leven toen een vlucht van Santiago de Cuba naar Havana neerstortte op het eiland.

Vliegtuigmaatschappij Cubana heeft de laatste maanden een aantal vliegtuigen uit dienst genomen vanwege mechanische problemen. Daardoor worden vluchten geregeld vertraagd en geannuleerd. De Cubaanse vice-president Salvador Valdes Mesa had donderdag een ontmoeting met bestuurders van Cubana om te bekijken wat de onderneming hieraan kon doen.

Correctie (19-5-2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat de Cubaanse krant Grandma heet. Dat moest Granma zijn. Hierboven is dat aangepast. Ook stond er dat het vliegtuig dat in 2010 crashte opgestegen was in het Colombiaanse Santiago. Dat moest Santiago de Cuba zijn.