Commissie komt met limiet vuile vrachtauto

Uitstoot

De Europese Commissie wil voor het eerst de CO2-uitstoot van vrachtwagens inperken. In 2030 moet de vervuiling met 30 procent lager liggen dan in 2019, in 2025 moet de emissie al met 15 procent zijn teruggebracht. Dat meldde de Europese Commissie donderdag.

Vrachtwagens vertegenwoordigen 5 procent van alle voertuigen op de weg, maar zijn verantwoordelijk voor een kwart van de uitstoot. Momenteel heeft de EU nog helemaal geen CO2-limieten voor trucks, in tegenstelling tot de VS, China en Japan.

Het voorstel, dat nog goedgekeurd moet worden door Europese overheden en het Europees parlement, valt binnen bredere plannen om het klimaatakkoord van Parijs te verwezenlijken. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) vindt de gestelde doelen te laag.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vindt het „hoog tijd dat ook dit aspect van de transportsector gereguleerd wordt” maar noemt het voorstel „verre van ambitieus”. Volgens Eickhout is nog schoner vrachtvervoer mogelijk. De EU zou feller op moeten treden als ze zich wil houden aan het Parijsakkoord. Volgens de groene lobbygroep Transport & Environment schiet het voorstel ook tekort: Brussel zou meer kunnen doen om energiebesparende technologieën te stimuleren.

De Europese autofabrikantvereniging ACEA vindt de maatregelen juist „veel te agressief”. Omdat het om de eerste limieten voor vrachtwagens gaat, zou er niet genoeg rekening gehouden worden met wat dit voor de branche zal betekenen en niet aansluiten bij „realistische technologische vooruitgang”. (NRC)