Brieven

Brieven nrc.next 18/5/2018

Steek in de zij

Gas in de dikke darm

Met veel interesse las ik het artikel Waar komt die steek in mijn zij vandaan? (12/5). Rond 1989 studeerde ik Bewegingswetenschappen aan de VU in Amsterdam. In een van de colleges inspanningsfysiologie kwam ook het onderwerp van steken in de zij bij inspanning aan de orde.

De verklaring die onze professor gaf was dat het de gassen in de darm zijn die opstijgen naar de linker en rechter hoogste boog van de dikke darm, net onder het middenrif. De gassen drukken tegen het middenrif aan en geven een koliekachtige pijn. De gassen worden normaal door de bloedsomloop opgenomen of verlaten middels inflatio het lichaam (windjes, gemiddeld tien à twintig per dag). Wanneer dat niet lukt kunnen de gassen door voortdurende impact opstijgen, met name bij hardlopen. Wielrenners en zwemmers maken vrijwel geen melding van het fenomeen.

De professor onderbouwde zijn verklaring met een anekdote. Mannelijke zwemmers liggen door het hoger soortelijk gewicht minder horizontaal in het water dan vrouwen. Hierdoor is hun waterweerstand hoger.

In het streven naar betere tijden werd in de jaren van de DDR tests gedaan door mannen lucht in hun darmen te pompen via de anus. Hiermee zouden ze horizontaler in het water komen te liggen, waardoor de weerstand lager zou zijn, wat tijdwinst oplevert. Het effect was echter dat de zwemmers gillend van de pijn door de steken in de zij trainingen moesten afbreken. Einde experiment.

Hij eindigde zijn college met het advies om je tegenstanders daags voor een wedstrijd te trakteren op een prei/uientaart met slecht gekookte (bos)ui en prei.

kinderen en jihad

Aan hun lot overgelaten

Gisteravond bekroop me een gevoel van walging bij het zoveelste gladde praatje van premier Rutte in het Journaal.

Hij legde uit waarom het niet mogelijk is om onze kinderen die in verdroogde steppes en woestijnen aan hun lot worden overgelaten terug naar Nederland te brengen. Het zou te onveilig zijn voor de met een dergelijke missie belaste ambtenaren.

Ik zal me niet begeven in rechtsgeleerde verhandelingen die uiteindelijk tot de conclusie leiden dat kinderen rechten hebben. Dat is in vele verdragen vastgelegd, die netjes zijn getekend en geratificeerd door Nederland, dat het internationale recht hoog in het vaandel draagt.

Kom op mensen! We lopen te hoop om konikpaarden en herten te redden in de Oostvaardersplassen. We kloppen bij de jeugdbescherming aan als een kind drie dagen achtereen in dezelfde kleren op school verschijnt. Maar kinderen die door hun ouders naar een oorlogsgebied worden gebracht waar het ze aan de meest elementaire voorzieningen ontbreekt, worden aan hun lot overgelaten.

Laten we onze kinderen terughalen. Nu.

Correcties/aanvullingen

Geen tbs

In het artikel In de genadeloze staat zijn we alleen tolerant voor onszelf (Opinie & Debat, 12/5, p. O4-5) stond dat Anne Faber vorig jaar werd vermoord door een man in een tbs-kliniek.

De verdachte van de moord op Anne Faber verbleef rond haar dood op een forensisch psychiatrische afdeling in Den Dolder en had juist geen tbs opgelegd gekregen na een eerdere verkrachting van twee minderjarige meisjes.

Bruiswaterkraan

In het artikel De thuisbruiser is goedkoper uit (14/5, p. C4) stond dat de bruiswaterkraan van Grohe 500 Watt per 24 uur verbruikt. Maar het is 0,5 kWh per 24 uur.

PvdD

In het artikel Het stille succes van de Partij voor de Dieren (8/5, p. 4-5) stond dat de Portugese dierenpartij de nationale kiesdrempel niet haalde. Dit was in 2011 het geval, maar in 2015 behaalde de PAN wel een zetel in de Assembleia da República.