Brandweer

Vakbonden eisen onderzoek naar Amsterdamse brandweercommandant

Leen Schaap
Leen Schaap Foto Koen van Weel/ANP

Vakbonden FNV Overheid, CNV Overheid, CMHF en BVB willen een onafhankelijk onderzoek naar brandweercommandant Leen Schaap van de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland (VRAA). Dat schrijven ze in een brief die deze week naar het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders is gestuurd. Aanleiding voor de brief zijn uitspraken die Schaap eind april deed bij NPO-radioprogramma De Nieuws BV.

Tijdens dat interview zei Schaap onder meer dat de medezeggenschapsraad van de VRAA het gezag van de commandant ondermijnt ter faveure van zichzelf, en daarom ook wel de „medezeggenschapsmaffia” kan worden genoemd. Ook bevestigde hij de stelling van de interviewer dat de 24-uursdienst wat betreft gedrag kenmerken vertoont van een motorbende.

Oud-politiecomissaris Schaap kreeg toen hij in 2016 aantrad als brandweercommandant van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan de taak om de machocultuur binnen de organisatie aan te pakken. Hij moest een eind maken aan het racisme en seksisme binnen de brandweer. Op dat moment waren er van de 500 brandweerlieden maar 5 vrouw – inmiddels zijn dat er 11 – en zij kregen dikwijls te maken met seksistische opmerkingen. Ook heerste er een cultuur van pesterij richting medewerkers met een niet-westerse achtergrond of niet-heteroseksuele geaardheid.

Toch werd het besluit van Schaap om een brandweerman die regelmatig uitingen als „kanker-Marokkanen” had gebezigd in de kazerne te ontslaan, vorig jaar door de voorzieningenrechter teruggedraaid. En begin dit jaar kon de brandweer rekenen op veel kritiek toen medewerkers ‘voor de grap’ een dildo verstopten in de la van een vrouwelijke collega – een actie die door Schaap werd afgekeurd.

Volgens de vakbonden zet Schaap de brandweer door zijn uitspraken in een kwaad daglicht. Ook schrijven ze in de brief dat veel brandweerlieden vertellen dat binnen het korps een angstcultuur heerst, en dat er sprake is van een intimiderende houding vanuit de leiding. Het college heeft tot 24 mei om te reageren.