Bill Clinton schrijft een thriller: ‘uniek kijkje in het Witte Huis’

Bill Clinton heeft een thriller geschreven. Althans, de Amerikaanse ex-president heeft een boek geproduceerd in samenwerking met thriller-veelschrijver James Patterson. The President is Missing verschijnt 4 juni en belooft „een uniek kijkje achter de schermen van het Witte Huis”.

De plot draait om president Jonathan Duncan, die drie dagen vermist raakt midden in een politieke crisis. De openingsscène beschrijft een situatie die Clinton kent: een president moet zich verdedigen tegenover commissieleden van het Huis, getypeerd als „een bende rondcirkelende haaien”.

Reden dat het Huis overweegt een afzettingsprocedure in gang te zetten is niet een affaire met een stagiair – Clinton had een affaire met Monica Lewinsky – maar de geheime contacten van president Duncan met de leider van de fictieve internationale terroristenorganisatie ‘Sons of Jihad’.

„Ze willen me niet alleen het Witte Huis uit hebben. Ze zijn pas tevreden als ik achter de tralies verdwijn, gevierendeeld word en mijn naam uit de geschiedenisboeken is verwijderd”, denkt de ik-persoon.

Publiceren van autobiografische en politieke boeken gebeurt vaker, fictie van presidenten is zeldzaam. Jimmy Carter ging Clinton voor. Hij debuteerde in 2003 met The Hornet’s nest, een historische roman over zijn voorvaderen in de onafhankelijkheidsoorlog.

In 2011 verscheen Trump-Tower, een erotische thriller met Donald J. Trump als auteur op het omslag. (NRC)