Arbeidsconflict

Cao-akkoord met deel van bagagepersoneel Schiphol

Vakbond FNV Luchtvaart heeft donderdagavond een akkoord bereikt met twee van de drie bagageafhandelaars op Schiphol over een nieuwe cao. FNV sloot een overeenkomst met Menzies Aviation en Swissport Handling. Samen hebben ze 1.200 werknemers. Werknemers van de afhandelbedrijven legden recent meerdere keren het werk neer.

De partijen hebben overeenstemming bereikt over een cao die per 1 januari 2020 ingaat. Daarin zijn afspraken gemaakt over het streven naar een basissalaris van 130 procent van het minimumloon. Ook moeten werknemers beter beschermd worden bij contractwisseling tussen de bedrijven.

Het personeel van Swissport krijgt de komende twee jaar 5 procent meer loon. Bij Menzies krijgt het personeel 5,5 procent meer loon in de komende twee jaar. Ook krijgen de medewerkers een eenmalige bonus van 600 euro bij Menzies en 420 euro bij Swissport.

Het derde bedrijf, Aviapartner met 450 werknemers, tekende niet. Volgens FNV-bestuurder Asmae Hajjari hadden de onderhandelaars geen mandaat. Zij dreigt met acties als Aviapartner zich niet aansluit bij de afspraken. „Voor de leiding van Aviapartner hebben we de volgende boodschap: Sluit u aan bij de gemaakte afspraken en kom tegemoet aan de eisen van de FNV-leden bij Aviapartner.” (NRC)