Wilders wraakt gerechtshof in ‘minder Marokkanen’-zaak

In 2016 werd Wilders na zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraken veroordeeld voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie. Hij kreeg geen straf opgelegd.

Geert Wilders samen met zijn advocaten Carry Knoops en Geert-Jan Knoops bij aanvang in de rechtbank voor de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep.
Geert Wilders samen met zijn advocaten Carry Knoops en Geert-Jan Knoops bij aanvang in de rechtbank voor de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De verdediging van Geert Wilders wraakt het gerechtshof in de zaak rond de ‘minder Marokkanen’-uitspraken van de PVV-leider. De reden voor de wraking is onvrede bij Wilders en diens advocaat Geert-Jan Knoops over over een besluit van het hof eerder op de dag om het proces niet uit te stellen.

Donderdag begon het hoger beroep in het proces in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Wilders en zijn advocaat hadden bij aanvang van de zitting gevraagd om uitstel. De verdediging zei extra tijd nodig te hebben voor onderzoek naar de aangiftes die tegen Wilders werden gedaan na zijn controversiële uitspraak. Het hof vond echter dat er tijd genoeg was om onderzoek te doen, en bepaalde dat het proces gewoon kon doorgaan.

Tijdens de behandeling van het hoger beroep zette advocaat Knoops de zaak van zijn cliënt donderdag af tegen een uitspraak van D66-leider Alexander Pechtold. Pechtold zei in een interview over de datja-leugen van toenmalig VVD-minister Halbe Zijlstra: “Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fout rechtzet.” Knoops probeerde daarmee het punt te maken dat als Pechtold voor die uitspraak niet vervolgd is, Wilders ook niet vervolgd zou moeten worden.

Geen straf

In 2016 oordeelde de rechtbank dat Wilders zich met zijn uitspraken schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie. Hij kreeg echter geen straf opgelegd van de rechtbank in Den Haag. Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als Wilders gingen in hoger beroep.

Het OM vindt dat Wilders ook veroordeeld moet worden voor het aanzetten tot haat. Wilders zelf zegt dat zijn uitspraken vallen binnen de vrijheid van meningsuiting en noemde de rechtbank in Den Haag destijds een “neprechtbank”.

6.500 aangiften

Tijdens een partijbijeenkomst rond de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 vroeg de PVV-politicus zijn aanhangers of er meer of minder Marokkanen in Nederland moeten zijn. Zijn aanhangers scandeerden “minder, minder, minder”, waarna Wilders zei: “Dan gaan we dat regelen.” Een week eerder deed hij een soortgelijke uitspraak in een interview met de NOS. Er werden vervolgens bijna 6.500 aangiften gedaan.

Een paar dagen na de partijbijeenkomst nuanceerde Wilders zijn uitspraak enigszins door in een interview en een persconferentie te zeggen dat hij uitsluitend criminele Marokkanen wil uitzetten. Wel weigerde hij zijn uitspraken terug te nemen of zijn excuses ervoor aan te bieden.

Den Haag-verslaggever Petra de Koning deed vanuit de extra beveiligde rechtbank in Schiphol verslag van de zaak. Lees hier haar tweets terug.