Protheses uit de bouwput

Bij de bouw van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam zijn 700.000 bodemvondsten gedaan. Het laatste deel van een serie: brillen en gebitten

Knopen, gespen, heel veel fragmenten van leren schoenen, maar ook sieraden, zalfpotten en luizenkammen – stadsarcheologen vonden bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam in totaal 48.734 objecten in de categorie ‘Persoonlijke artefacten en kleding’. Hierbij een selectie uit de gevonden protheses, brillen en gebitten.

De fototentoonstelling ‘Amsterdam Stuff – Archeologische vondsten Noord-Zuidlijn’ is van 9 juni t/m 3 sept te zien in Huis Marseille in Amsterdam. Zie: huismarseille.nl
Het boek Spul – Catalogus archeologische vondsten Noord-Zuidlijn Amsterdam, Van Zoetendaal / De Harmonie, 600 blz., 79,50 euro is vanaf 9 juni verkrijgbaar.
De website belowthesurface.amsterdam wordt 13 juni gelanceerd. De site biedt achtergrondinformatie over alle bodemvondsten van de Noord-Zuidlijn, onder meer de 10.000 vondsten die vanaf 22 juli te zien zijn in de vitrines op metrostation Rokin.
(© Monumenten en Archeologie Gemeente Amsterdam. Fotografie/ontwerp Harold Strak & Willem van Zoetendaal)