Malevitsj Stedelijk Museum geveild voor 72,2 miljoen euro

Kunstmarkt In een week tijd werd er op de kunstveilingen in New York voor 2,6 miljard dollar aan kunst verkocht. Een doek van Malevitsj dat voorheen bij de collectie van het Stedelijk hoorde bracht 72,2 miljoen op.

Kazimir Malevitsj, Suprematistische compositie, 1916

De kunstmarkt is booming. Op de kunstveilingen in New York is in een week tijd voor 2,6 miljard dollar (2,2 miljard euro) aan beeldende kunst verkocht. De drie veilinghuizen hadden daar nog geen tien veilingen voor nodig.

De week werd door Christie’s afgetrapt met de verkoop van de collectie van Peggy en David Rockefeller. De opbrengst van 833 miljoen dollar maakte het de duurste geveilde privé-collectie ooit.

Daarna volgden zeven succesvolle veillingen met impressionistische, moderne en hedendaagse kunst, waarbij vele veilingrecords werden gebroken. Christie’s zette ruim een half miljard meer om dan de grote concurrent, maar Sotheby’s verkocht het duurste schilderij: een naaktportret van Amedeo Modigliani uit 1917 dat voor 157,2 miljoen dollar werd verkocht.

Amedeo Modigliani, Nu couché (sur le côté de gauche), 1917

Foto Sotheby’s / AP
Amedeo Modigliani, Nu couché (sur le côté de gauche), 1917
Foto Sotheby’s / AP

De hoogste opbrengst bij Chistie’s was voor een ander naaktportret, een bloemenmeisje van Picasso dat bij David Rockefeller in zijn studeerkamer hing. Het werd voor 115 miljoen dollar gekocht door de familie Nahmad, kunsthandelaren in New York die naar verluidt zeker 800 schilderijen van Warhol bezitten. Een woordvoerder van de kunsthandel liet woensdag aan The Art Newspaper weten dat de Picasso aan Musée d’Orsay in Parijs zal worden uitgeleend.

Malevitsj

Een beeld van Brancusi bracht dinsdag bij Christie’s 71 miljoen dollar op, een schilderij van Van Gogh bijna 40 miljoen. Opvallend was ook de verkoop van een abstract schilderij uit 1916 van Kazimir Malevitsj. Dit doek behoorde tot de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam, tot het in 2008 aan de familie van de Russische kunstenaar werd gerestitueerd.

De erven Malevitsj lieten het schilderij direct veilen. De koper die er in 2008 bij Sotheby’s omgerekend 47 miljoen euro voor betaalde, maakte na tien jaar een enorme winst: Christie’s veilde het dinsdag voor 72,2 miljoen euro.

Het veilingfeest ging donderdagnacht Nederlandse tijd verder bij Christie’s met een veiling van naoorlogse kunst die in totaal 528,8 miljoen dollar (333 miljoen euro) opbracht. Study for Portrait (1977) van Francis Bacon werd geveild voor 49,8 miljoen dollar en het doek Blueberry (1969) van Joan Mitchell vestigde met 16,6 miljoen dollar een nieuw record voor de abstracte schilderes. Veilinghuis Phillips veilde donderdag voor 131,6 miljoen dollar (110,3 miljoen euro) aan moderne en eigentijdse kunst. Sotheby’s veilde donderdag voor 107,9 miljoen dollar (90,5 miljoen euro) aan eigentijdse kunst.

Correctie (18 mei 2018): Dit bericht is bijgewerkt na de veilingen van donderdag.