Opleiding tot beveiliger, docent Richard de Groot tijdens verschillende rollenspellen.

Foto David van Dam

Interview

‘Iedereen kan in de beveiliging gaan’

Peter Hoes Voorzitter VBe NL Peter Hoes, voorzitter van de brancheorganisatie, is niet verbaasd dat het misgaat. „Er zijn steeds meer beveiligers en er is te weinig toezicht.”

In januari overleed Jip Jurg (32) na een hevige schermutseling met beveiligers. Drie beveiligers werden opgepakt, een zit nog steeds vast. Hij wordt verdacht van doodslag. Vrijdag dient zijn zaak pro forma. De zaak tegen de twee anderen is geseponeerd.

Peter Hoes (40) is voorzitter van de brancheorganisatie voor beveiligingsorganisaties VBe NL en eigenaar van beveiligingsbedrijf Alpha Security in Haarlem. Hij kent de zaak niet en kan dáárover niets zeggen, ook niet over de kwaliteit van het beveiligingsbedrijf. Maar hij is niet verbaasd dat het een keer misgaat.

Een beveiliger die wordt verdacht van doodslag, dat klinkt toch vreemd?

„De beveiligingsbranche groeit als kool. Er is veel vraag naar beveiligers. En het is een vrij beroep. Iedereen kan een beveiligingsbedrijf beginnen. Dat hóeft geen probleem te zijn. De meeste beveiligingsbedrijven zijn goede bedrijven. Maar er zitten ook rotte appels tussen. Voor een opdrachtgever is het lastig bepalen of bedrijf het betrouwbaar is.”

Je wordt toch gescreend als je een beveiligingsbedrijf begint?

„Zeker. Het ministerie van Justitie behandelt de aanvraag voor een vergunning en controleert de aanvrager op antecedenten. Je mag uiteraard geen strafblad hebben, maar als je wel een strafblad hebt, kan je ook je vrouw of je buurman op papier de baas maken van je bedrijf. Zo kan het voorkomen dat een veroordeelde crimineel in de praktijk een beveiligingsbedrijf runt dat op naam staat van zijn vrouw.

De beveiligers zelf worden ook gescreend?

„Ja, door de afdeling korpscheftaken van de politie. Ook de antecedenten van de beveiligers worden onderzocht. Pas als de politie akkoord is, krijgen ze een beveiligerspas. De beveiligers moeten een beveiligersdiploma hebben op mbo-niveau 2, of in de opleiding zitten.

Hoe is de kwaliteit van die opleiding?

„De meeste beveiligers volgen hun opleiding aan het ROC. Daarmee mogen ze alle geüniformeerde beveiligingswerkzaamheden doen. Mensen kunnen ook via zelfstudie beveiliger worden, bij de LOI bijvoorbeeld. Ze moeten dan wel zelf een stage zoeken.

„Ik geef voorkeur aan een opleiding aan het ROC. Maar ook dat is een basisopleiding. Het belangrijkste is dat de studenten tijdens hun stage goed het vak leren. De kwaliteit van de stages wisselt erg. Mijn werknemers komen veelal van defensie en krijgen een intensieve opleiding in samenwerking met het ROC. Ik wil goede mensen naar mijn klanten sturen.”

Is er te weinig toezicht op de kwaliteit van de beveiligingsbedrijven?

„Dat moet veel beter. Door de groei van het aantal bedrijven en krappe bezetting van de afdeling korpscheftaken is er minder toezicht. De branche heeft zelf een aantal kwaliteitslabels en keurmerken geïntroduceerd, waarmee bedrijven kunnen laten zien dat ze niet Beun de Haas met wat vrienden zijn. Maar dan moeten opdrachtgevers wel naar dat label vragen. Gemeenten zouden het goede voorbeeld kunnen geven door alleen evenementenorganisatoren of horecaeigenaren een vergunning te geven als ze een gecertificeerd bedrijf in huren.

Moet je als beveiliger bij een bedrijf werken?

„Nee, je hebt ook in de beveiligingsbranche steeds meer ZZP’ers. Dat maakt het nog ondoorzichtiger, en goeie screening en controle door de politie nóg noodzakelijker. Er zijn voltijdbeveiligers in dienst van een bedrijf. Je hebt mensen die het werk erbij doen en alleen de alleen de krenten uit de pap vissen: een concert in Ziggo Dome doen ze wel, een supermarkt niet.”

Veel mensen zien mannen met dikke nekken met tatoeages voor zich als ze aan beveiligers denken.

„Breedgeschouderde uitsmijters die voor een café of dancing staan, bestaan nog steeds. Maar het vak is de afgelopen twintig jaar enorm verbreed. Er wordt steeds minder politie ingezet bij evenementen en festiviteiten. Ze hebben andere prioriteiten. Dus is er een steeds grotere vraag naar beveiligers, stewards, brandwachten, persoonsbeveiligers. En aan iedereen worden ándere eisen gesteld.”

Lees ook: Een beveiliger gebruikt zijn mond, niet zijn vuisten

Is het werk daarmee veranderd?

„Beveiligers zijn gastheren en gastvrouwen geworden. Of je nou een evenement, een bar-dancing of een bank beveiligt, mensen komen er met een doel. Je staat er voor hun veiligheid en die van het bedrijf maar je bent ook het visitekaartje van de organisatie.”

Oké, maar je moet wel kunnen ingrijpen bij problemen.

„Het aantal incidenten is nihil. Één procent van je werk is incidentbestrijding. De rest is service en preventie.”

En daar zijn niet alle beveiligers geschikt voor?

„Nee. De een is perfect. De ander slecht opgeleid of ongeschikt. Maar ze hebben wel allemaal een uniform aan met zo’n V-tje erop. En er zijn uitsmijters bij uitgaansgelegenheden die ieder incident met geweld oplossen.”

Wat kan een ideale beveiliger volgens u?

„Een ideale beveiliger is slim en zeer goed gebekt en integer. Hij of zij moet makkelijk kunnen schakelen: een lastig groepje hangjongeren spreek je anders aan dan een bankier die binnen geen sigaar mag opsteken.

„Brede schouders zijn niet zo van belang. Veel belangrijker dan een potig voorkomen is dat ze weten dat ze beperkte bevoegdheden hebben en dat ze de politie bellen als dat nodig is.”

Bent u zelf ook opgeleid tot beveiliger?

„Ja. Het is goed dat je als leidinggevende ook zelf het werk hebt gedaan, ik draai nog regelmatig een dienst. Je hebt genoeg bedrijven waar de baas voorheen een koekjesfabriek runde.

Ik doe beveiligingswerk sinds 1996, ik was 18 toen ik begon. Ik heb bijna alle problemen pratend kunnen afhandelen. Als je verbaal sterk bent en mensen met respect behandelt, kom je heel ver. Je moet als beveiliger kunnen spelen met de situatie en anticiperen op overlastgevend gedrag. Je ziet dat iemand te veel gedronken heeft.”

Wat doe je dan?

„Dan zeg je tegen zo’n vriendengroep: „Ik wil jullie avond niet verpesten, maar Jan is erg vervelend. Ik maak dat jullie verantwoordelijkheid.” Als je het laat sudderen en Jan moet horizontaal naar buiten, dan ben je niet geschikt voor het vak.”