Festivalseizoen

Aantal vrouwen op Nederlandse festivalpodia groeit langzaam

Langzaam veroveren ook vrouwen een plekje op de podia van popfestivals in Nederland, blijkt uit een telling van NRC.

Het aantal vrouwelijke artiesten op de podia van Nederlandse popfestivals groeit. Dat blijkt uit een onderzoek van NRC naar de man-vrouwverhouding op de podia van de vier toonaangevende festivals in Nederland: Pinkpop, Lowlands, Down the Rabbit Hole en Best Kept Secret. NRC onderzocht de festivalprogramma’s vanaf 2015, zoals die op festivalinfo.nl te vinden zijn. Het aandeel vrouwelijke acts op deze festivals steeg van 8 procent (29 acts) in 2015 naar 18 procent (51 acts) in 2018. De vier festivals, die in 2015 nog ongeveer gelijk presteerden, laten nu verschillen zien. Best Kept Secret bijvoorbeeld ging van 7 naar 24 vrouwelijke artiesten, terwijl hun aandeel op Lowlands elk jaar daalde. (NRC)

Festivalspecial C4 t/m C13