Opinie

Een enquête naar onderzoek in opdracht

Onderwijsblog NRC houdt een enquête over ongewenste inmenging bij onderzoek in opdracht van bedrijven, publieke organisaties, overheden, schrijven Maarten Huygen en Frank van Kolfschooten.

NRC houdt een onderzoek onder hoogleraren, universitair hoofddocenten en promovendi.

De aanleiding is het briefadvies van de KNAW “Vrijheid van wetenschapsbeoefening in Nederland”. De KNAW-commissie maakt zich zorgen over het toegenomen belang van onderzoek in opdracht van externe financiers (bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, overheden). Dit zou kunnen leiden tot ongewenste beïnvloeding van opzet, methoden en uitkomsten door de opdrachtgever.

Sturing van onderzoek kan de wetenschappelijke onafhankelijkheid beperken, aldus de KNAW. Minder zorgen maakte de KNAW zich over zelfcensuur of beperking van de perspectieven bij onderzoek. NRC wil enkele elementen uit het KNAW-advies graag toetsen een vragenlijst. Die vragenlijsten zijn verstuurd met Survey Monkey , een server voor online enquêtes.

De resultaten zullen worden gepubliceerd in verscheidene stukken. Het niet-anonieme deel van de gegevens (optioneel) zal een jaar lang worden bewaard en daarna verwijderd. Alle gebruikte e-mailadressen voor het verspreiden van de vragenlijst zijn openbaar toegankelijk via de website van NARCIS.

Maarten Huygen
Frank van Kolfschooten

Blogger

Maarten Huygen

Maarten Huygen is redacteur onderwijs.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.